Blogg

En specialpedagogs perspektiv

Hej! Välkommen till min blogg. Här kommer ni få ta del av mina tankar om bl.a. handledning, utveckling och lärande. Jag heter Johanna Wahlgren och jag är leg. förskollärare, specialpedagog och har en filosofie magisterexamen i specialpedagogik. Jag använder mig…

Kontaktuppgifter

Johanna Wahlgren

johanna.wahlgren@karlstad.se
Hej! Välkommen till min blogg. Här kommer ni få ta del av mina tankar om bl.a. handledning, utveckling och lärande. Jag heter Johanna Wahlgren och jag är leg. förskollärare, specialpedagog och har en filosofie magisterexamen i specialpedagogik. Jag använder mig av bl.a. det salutogena perspektivet.

Känslor

~ Känslokoll~

Jag själv har alltid fått höra att jag är en känslomänniska. Kanske inte alltid i positiv bemärkelse. Men med åren har jag lärt mig att uppskatta att jag känner mycket. Det hjälper mig att navigera och lyssna på signalerna som kroppen försöker att förmedla till mig för bakom varje känsla finns ett behov som behöver att tillgodoses.

Känslor hjälper oss att agera och uttrycka vad vi känner, behöver och vill.

Ett tips för att få fatt i vilken känsla som en har är att notera vad vi känner för att sedan sätta ord på det vi känner. Genom detta blir vi bättre på att veta vad vi känner och genom det utvecklas vi.

Jag upplever att genom att få fatt i vilken känsla jag känner så blir livet mer levande och jag upplever att relationer utvecklas på ett positivt sätt. Lika viktigt som att ha koll på vilken känsla jag känner är att ha självmedkänsla och förståelse för att alla känslor är viktiga även de upplevs mindre positivt.

Jag kan ta ett exempel. Du har precis avslutat ett möte eller haft ett viktigt samtal och känslan av trötthet kommer över dig, nästan som att dra ned rullgardinen. Nu känner du att du behöver en paus för att få ny energi och inte rusa in i nästa ”att göra” Du har inte tiden för en paus men det får vara okej, kanske kan du ta två minuter att fokusera på andningen? Även om du önskade att du hade mer tid eller att du skulle planerat annorlunda.

Vart vill jag nu komma med detta kopplat till mitt yrkesliv? Jag arbetar med människor och då ofta i handledningssituationer. För att kunna möta pedagoger på bästa sätt gäller det att jag har koll på mig själv vart jag befinner mig, för att kunna hålla fokus och göra ett bra arbete när jag möter andra människor.

I föregående blogginlägg skrev jag om olika övningar för att kunna fokusera. Att hålla koll på mina egna känslor är det första steget innan arbetet med handledning börjar.

/Johanna Wahlgren, specialpedagog

Lämna ett svar

Skapa konto

Senaste blogginläggen

Arkiv

Här kan du bläddra bland äldre blogginlägg