Blogg

En specialpedagogs perspektiv

Hej! Välkommen till min blogg. Här kommer ni få ta del av mina tankar om bl.a. handledning, utveckling och lärande. Jag heter Johanna Wahlgren och jag är leg. förskollärare, specialpedagog och har en filosofie magisterexamen i specialpedagogik. Jag använder mig…

Kontaktuppgifter

Johanna Wahlgren

johanna.wahlgren@karlstad.se
Hej! Välkommen till min blogg. Här kommer ni få ta del av mina tankar om bl.a. handledning, utveckling och lärande. Jag heter Johanna Wahlgren och jag är leg. förskollärare, specialpedagog och har en filosofie magisterexamen i specialpedagogik. Jag använder mig av bl.a. det salutogena perspektivet.

~Övningar~

God fortsättning!

Välkommen 2023 känner jag! Har alltid gillat nystart och vad är bättre än en nystart nu när året precis har börjat. Som en ny bok med tolv nya kapitel att fylla.

Jag tänkte skriva lite om olika övningar som kan vara gynnsamma i handledning eller om du ska hålla i en utbildning, kanske är du arbetslagsledare eller har andra former av grupper där du är samtalsledare.

Om du träffar på mig i en utbildning eller ibland i en handledning så brukar jag starta med en övning.

Varför en övning? Jo, för vi behöver tid att landa i rummet, ge oss förutsättningar att vara här och nu.

Ibland kan en övning behövas för att lära känna varandra men också för att sätta tonen för ett arbete som ska genomföras.

En favoritövning för att sätta i gång kreativiteten är övningen ”Utanför min dörr” Den går ut på att beskriva hur det ser ut framför min egen ytterdörr. Här varvas olika berättelser som ofta leder till igenkänning och kanske skapar nya inre bilder. Vi har fått delge något och vi är redo att börja reflektera.

En annan övning för att landa här och nu är att ta fram papper och penna och ge sig själv några minuter att skriva ned tankar som finns. Kanske behöver jag skriva ner något jag behöver att komma ihåg som tex att handla eller svara på ett mejl. Detta gör att en kan släppa tankar och fokusera på arbetet som ska ske just nu. Dessa anteckningar sparar var och en och är till för en själv, alltså inget vi delar med varandra vad som en har skrivit.

Ett sista tips på övning är ”Checka in” och det är en övning där en delar vad en har för känsla just nu. Övningen ger en fin ingång till att få chans att dela det som känns just nu för att skapa förståelse.

Alla övningar är till för att underlätta vårt fokus. Viktigt är att alla delar det som känns okej och en kan alltid säga pass.

Övning ska inte ta lång tid utan det räcker oftast med fem minuter men ger en fin start på arbetet som ska ske under utbildningen eller handledningen.

Önskar alla en fin fortsättning på det nya året.

Ps. Har du frågor, funderingar eller tankar? Välkommen att höra av dig till mig, johanna.wahlgren@karlstad.se

/Johanna

Taggar

Lämna ett svar

Skapa konto

Senaste blogginläggen

Arkiv

Här kan du bläddra bland äldre blogginlägg