Kommunikationspass

Ett kommunikationspass är ett dokument där viktig information om brukaren finns, på namnet låter det som om det handlar endast om personens kommunikation med det är mycket mer information än så som ryms. Ett kommunikationspass ger brukaren möjlighet att själv berätta om sitt sätt att kommunicera, sin familj, vad hen är bra på, behöver hjälp med och annan för omgivningen viktig information.

Ett kommunikationspass är ett dokument där viktig information om brukaren finns, på namnet låter det som om det handlar endast om personens kommunikation med det är mycket mer information än så som ryms.  Ett kommunikationspass ger brukaren möjlighet att själv berätta om sitt sätt att kommunicera, sin familj, vad hen är bra på, behöver hjälp med och annan för omgivningen viktig information. Att brukaren själv blir ägare till informationen och själv kan bestämma över vem som ska få tillgång till den är viktigt för självkänslan och även en rättighet enligt bland annat FN.s konvention om rättigheter för personer med funktionsnedsättning. http://www.regeringen.se/sb/d/10055/a/101918

Avsikten med ett kommunikationspass är alltså att presentera information och göra den tillgänglig på ett personligt och unikt sätt och det ska vara ett stöd till personen vid byte av personal och miljö. Ett väl utformat kommunikationspass ökar brukarens möjlighet till att få ett bra bemötande från personer i omgivningen. Ett kommunikationspass bör, i så stor utsträckning som möjligt, tillverkas tillsammans med brukaren och uppdateras ofta så att det är aktuell information som finns där.

Med teknikens hjälp så är det lättare att hålla ett kommunikationspass aktuellt och man har dessutom möjlighet att på ett enkelt sätt göra kommunikationspasset till en del av brukarens ordinarie kommunikationshjälpmedel. På så sätt blir det mer lättillgängligt och användbart för brukaren. Det finns många olika appar att göra kommunikationspass i och jag har testat några olika. Vilken app man väljer att göra kommunikationspasset i beror förstår på brukarens behov och förutsättingar.  Flera av våra elever använder appen Widgit Go SE och den fungerar det mycket bra att göra kommunikationspass i. Mycket lätt att redigera i och varje gång jag ser en elev använda den för första gången så blir jag imponerad av hur väl de tar till sig den och hur den stimulerar till kommunikation. Widgit Go SE finns för både iPad, iPhone och Android.

Här kommer ett exempel på hur det kan se ut, under varje ruta med ett vikt hörn finns en ny sida. Kommunikationspass innehåller mycket foton på personens familj, platser och andra personliga bilder men i denna version har jag ersatt dem med de widgitsymboler som ingår i appen.

Startsida                                                                           Jag gillar

 

Jag behöver hjälp med                                                     Såhär kommunicerar jag

 Jag är bra på                                                                     Viktigt att veta!

Om du har appen Widgit Go så kan du ladda ned denna mall via Dropbox (se länk längre ned på sidan), den kommer även att finnas  tillgänglig att laddas ned från Hargdatas hemsida. Sedan kan du själv redigera i appen, lägga till eller ta bort symboler och göra nya sidor som passar för just din elev.

Länk till Kommunikationspass

https://www.dropbox.com/s/b31v0js2813qdud/Kommunikationspass.wsa

www.hargdata.se

Widgit Go SE

https://itunes.apple.com/se/app/widgit-go-se/id654946553?mt=8

Lycka till!

Jessica Eriksson

Kommunikationspedagog

 

Taggar

Lämna ett svar

Skapa konto

Senaste blogginläggen

Arkiv

Här kan du bläddra bland äldre blogginlägg