Vilse i Appdjungeln?

I snart 3 års tid har jag nu vandrat runt i appdjungeln, letat och undersökt och hittat många riktigt bra appar och en hel del dåliga. När man startar sitt botaniserande bland alla spännande appar som finns på marknaden så är det lätt att förivra sig, appar laddas ned till höger och vänster, många är gratis och det känns som om det finns appar för alla syften och smaker. Det kan vara bra att stanna upp en stund i nedladdandet och ställa sig frågan: vad är det som utmärker en bra app?

När jag är ute och föreläser om hur vi använder iPad i anpassade gymnasieskolan får jag ofta frågan om hur jag hittar bra appar och vad jag har för kriterier när jag väljer ut appar som jag tror är användbara i vår verksamhet. Jag tänkte nu passa på att dela med mig av några av de kriterier eller de punkter som jag brukar tänka på när jag testar en app.

Presentation– Hur presenteras appen, är den intuitiv eller kräver den förklaring och guidning av en pedagog. Vilken typ av bilder, språk eller ljud innehåller appen och har den ett relevant innehåll för svenska förhållanden eller för eleven som skall använda den.

Inställningar – finns det möjlighet att göra egna inställningar i appen som t.ex begränsningar i användandet, inställningar för feedback, olika inställningar för ljud och finns det möjlighet att spara det arbete som man gjort, se framsteg eller dela sina framsteg med andra.

Bilder– Vilken typ av bilder används i appen, går det att byta bildbas eller komplettera med egna foton/bilder. Detta gäller kanske främst appar inom området för kommunikation och kognition.

Styrsätt– Vilka styrsätt fungerar tillsammans med appen. Är det endast direkt touch eller kan man använda kontaktstyrning och/eller scanning.

Talsyntes – Finns talsyntes i appen och är det möjligt att ladda ned andra talsynteser om man har behov av det. Kan man spela in eget tal eller kanske även stänga av talet om man så önskar.

Användare – Vem/vilka är det som ska använda appen och vilka behov och förutsättningar har eleven/eleverna. Det finns ett antal sidor på webben som listar appar och ger omdömen och det är riktigt bra men jag tycker att det är viktigt att komma ihåg att vad som är en bra app för en elev kanske inte är en bra app för en annan. Elevens förutsättningar och behov måste styra valet av app.

Sist men absolut inte minst får vi inte glömma bort att se vilka mål i läroplanen som eleven jobbar efter och hur appen kan stimulera och hjälpa eleven att nå sina mål. Många pedagogiska appar är mycket små program och det krävs att man byter ut dem efterhand så att eleven får progression i sitt lärande.

Ha en härlig vecka!

Jessica Eriksson

Kommunikationspedagog

Taggar

Lämna ett svar

Skapa konto

Senaste blogginläggen

Arkiv

Här kan du bläddra bland äldre blogginlägg