picture-86-1582051104.jpg

Blogg

Genustanten

När man väl har fått på sig genusglasögonen ser man genus överallt! Efter att ha jobbat som genuspedagog i tolv år har mina genusglasögon med åren fått ganska mycket styrka. I denna blogg kommer jag att dela med mig av mina…
När man väl har fått på sig genusglasögonen ser man genus överallt! Efter att ha jobbat som genuspedagog i tolv år har mina genusglasögon med åren fått ganska mycket styrka. I denna blogg kommer jag att dela med mig av mina tankar om genus i vardagen! 

Män är smartare än kvinnor

Eller hur är det egentligen? Och är det inte så varför är då de flesta som får Nobelpriset män?

Män är smartare än kvinnor. Eller?  Så skulle en i alla fall tro att det är när en läser listan på årets Nobelpristagare. För alla är män. Och så brukar det oftast se ut. Jag kan förstå att det var så förr i tiden då det var vanligare att det var män som hade högre utbildningar och det var de som forskade. Men att det fortfarande ser ut så idag 2016 gör mig väldigt trött och förbannad. Har vi verkligen inte kommit längre? När de olika kommittéerna kommer med förslag på personer som ska få Nobelpriset så ska de inte ta hänsyn till kön, ålder och etnicitet. Men tyvärr får det istället som effekt att de flesta som får Nobelpriset är äldre, vita män. Kanske är det tvärtom dags att de tar hänsyn till kön och etnicitet och börjar leta efter personer som är kvinnor och har en annan hudfärg än vit!

77 gånger av de 112 gånger som Nobelpriset har delats ut sedan 1901 har alla pristagarna varit män.  Av de 911 personerna som har fått Nobelpriset så är det endast 48 som är kvinnor. Detta innebär att det endast är 5.3 procent av alla som har fått Nobelpriset som är kvinnor. När det gäller fysikpriset så har bara 2 av 110 pristagare varit kvinnor. Bland ekonomipristagarna finns bara en kvinna bland de 78 personer som fått priset sedan det började delas ut 1969. Det var amerikanska Elinor Ostrom som tilldelades priset 2009.

Vad ger detta för normer till unga personer? Vad får en för syn på vetenskap när en endast ser att det är män som får pris för sina upptäckter? Hur breddar du normerna för dina elever? Hur lyfter du vetenskapsmän, ja bara namnet gör att en tänker att det ska vara en man, som är kvinnor och som har olika etniciteter? Och vad kan en säga istället för vetenskapsman? Vetenskapsman och professor är ju inte samma sak. Någon som har ett förslag på ett bra könsneutralt ord?

Länsstyrelsen har tagit fram en bok för barn som handlar om kvinnor som är professorer och hur en blir professor. I boken finns också tips på hur en kan jobba med eleverna runt detta ämneDenna bok kom till när en flicka läste om en professor som var man och flickan sa till sin mamma att hon inte kan bli professor för att hon är flicka. Mamman gjorde ett inlägg på facebook och bad att alla kvinnliga professorer skulle skicka ett vykort till hennes dotter och beskriva sitt jobb. Snart började det välla in med vykort och då fick mamman en ide att göra en bok av det.

En kan beställa boken här

 

Nobelprisvinnare 2016

Nobelpristagarna 2016: 11 män, 0 kvinnor.
Bild: Nobelstiftelsens pressbilder

Taggar

Lämna ett svar

Skapa konto

Senaste blogginläggen

Arkiv

Här kan du bläddra bland äldre blogginlägg