Uppläsning av Skolord

Vissa språk i Skolord går att få upplästa, till exempel svenska. Du klickar på de ord i listan som har en ljudsymbol.

Ord med ljud-symbol
Så här ↑↑ ser det ut när det fungerar.

Om ljudsymbolen inte visas bredvid orden i listan kan du behöva använda en annan webbläsare eller installera språket och språkets text till tal-paket på datorn.

Instruktioner för att installera text till tal i Windows.

Hur fungerar uppläsningen

Uppläsningsfunktionen i Skolord använder standarden Web Speech och vilka språk som har uppläsning varierar beroende på apparat, webbläsare och operativsystem. Det är en automatisk uppläsning, så uttalet kan ibland vara lite fel. Men vi har bedömt att det är tillräckligt bra för att vara till hjälp. Det är alltså inte inlästa ord, utan en ”robot-uppläsning”.

Om du använder PC fungerar den svenska uppläsningen med webbläsaren Edge utan att behöva installera något extra. För att fler språk ska fungera eller om du använder en annan webbläsare på PC, kan du behöva installera text till tal.

Om du använder en ipad, iphone eller en mac verkar uppläsningen fungera bra. På mobiler som använder Android (Samsung, Sony med flera) fungerar uppläsningen med Chrome, men inte i Facebook-appen.

De språk som går att få upplästa just nu (kollat 18/8 2023) är svenska, grekiska, kinesiska, kroatiska, nederländska, norska, polska, portugisiska, rumänska, ryska, spanska, thailändska, tyska, ungerska och vietnamesiska.