Artiklar

Här kan du läsa alla artiklar som är publicerade på den här webbplatsen.

Tufft motstånd när Teknikåttans regionfinal avgjordes

Efter en spännande tävlingsdag i Teknikåttans regionfinal på Karlstads universitet stod klass 8A från Hultsbergskolan i Karlstad som vinnare. Förstapriset är 10 000 kr och de ska nu representera regionen i riksfinalen.

I regionfinalen som hölls på Karlstads universitet i torsdags deltog över 130 åttondeklassare. Klass 8A från Hultsbergskolanstod till slut som segrare efter en imponerande insats. På andra plats kom klass 8A från Dejeskolan, följd av klass 80A från Minnebergsskolan i Arvika.

Under dagen tävlade eleverna i olika grenar, bland annat att bygga höga torn med grillpinnar och gummiband samt att svara på teknikrelaterade frågor. Dagen avslutades med att spela ett datorbaserat miljöspel där eleverna uppmanades att lösa olika uppdrag med minsta möjliga utsläpp av växthusgaser

– Extra kul i år med det nya tävlingskonceptet som innebär att alla i klassen tävlar hela tiden, säger Susanne Walan, projektledare för Teknikåttan för region Värmland.

Förutom tävlingsmomenten fick eleverna även en rymdföreläsning med Johan Rosén och sen efter prisutdelningen en unik upplevelse då de fick möta astronaut Marcus Wandt, vår tredje svensk i rymden när han i ett fullsatt Aula magna berättade om sin rymdfärd.

– För tre år sedan var det osannolikt för mig att tro att jag skulle vara astronaut i rymden. Men, det var aldrig omöjligt. Det osannolika är möjligt, sa Marcus Wandt.

Den 23 maj hålls Riksfinalen för Teknikåttan på Tekniska museet i Stockholm.

Teknikåttan är en tävling som riktar sig till elever och lärare på högstadiet med syfte att väcka intresse för teknikämnena och därigenom öka möjligheterna för elever att välja tekniska utbildningar på gymnasie- och högskolenivå.

För mer information besök www.teknikattan.se.

Skribent: Åsa Bongnell-Höjer, Karlstads universitet

Lämna ett svar

Skapa konto