Här kan du läsa alla artiklar som är publicerade på den här webbplatsen.
Hur kan vi skapa motiverande, inkluderande och engagerande lärande för alla elever? Det är några av de frågor som Stephanie Rafanelli tar med sig till Forum lärande 2025. I sitt seminarium delar hon med sig av konkreta verktyg och forskningsbaserade insikter om hur pedagoger kan tänka nytt kring planering och undervisning, oavsett ämne eller åldersgrupp.
I sitt dialogmöte kommer Stephanie att introducera två övergripande ramverk för undervisningsplanering. Det första fokuserar på att arbeta baklänges – att börja med frågan: ”Vad vill du att eleverna ska kunna och förstå i slutändan?” och sedan bygga upp undervisningen steg för steg med det målet i sikte.
Det andra ramverket hämtar inspiration från innovationsvärlden och använder sig av designtänkande och iterativt arbete, ett sätt att göra undervisningen mer flexibel och anpassningsbar till elevernas behov. Efter introduktionen av ramverken lyfter hon aktuell forskning om tre centrala faktorer i kraftfulla lärmiljöer: motivation, känslan av tillhörighet och engagemang. När en läroplan utformas med dessa i åtanke ökar chanserna till både akademiska och sociala framgångar för eleverna.
Bakgrunden till dialogmötet kommer både från Stephanies erfarenhet och forskning. Efter att ha undervisat i naturvetenskap på gymnasienivå i flera decennier tog hon en doktorsexamen i naturvetenskaplig läroplansutveckling och lärarutbildning vid Stanford University.
Hennes doktorsavhandling fokuserade på hur man kan stödja flickor och kvinnor i vetenskapliga ämnen, och hennes forskning har många beröringspunkter med bredare frågor om motivation, inkludering och elevaktivt lärande. Hon brinner för att göra forskning användbar i praktiken och ser Forum lärande som ett perfekt tillfälle att både dela med sig och ta del av andras erfarenheter.
– Jag hoppas att deltagarna får med sig nya forskningsidéer och konkreta sätt att utveckla sin egen undervisning. Kanske föds nya tankar om bedömning, elevinflytande eller projektbaserat lärande. Förhoppningsvis får varje deltagare med sig något som känns direkt användbart i den egna kontexten.
– Sverige befinner sig i ett spännande skede med förändringar i både skolsystem och undervisning, och jag ser verkligen fram emot att få lära mig mer av svenska pedagoger. Forum lärande är ett sammanhang där vi kan mötas, dela och inspireras, och det är precis i skärningspunkten mellan forskning och praktik som jag trivs bäst.
Till sist berättar Stephanie att detta blir hennes första besök i Sverige och att hon är mer än redo:
– Jag är så glad att få vara en del av Forum lärande 2025 och ser verkligen fram emot att få delta!
Text: Linnéa Andersson, Karlstads universitet