Artiklar

Här kan du läsa alla artiklar som är publicerade på den här webbplatsen.

Förskollärarstudenters erfarenheter av utbytesstudier

Karlstads universitet har ett samarbete med Victoria University (VU) i Melbourne, Australien, gällande utbytesstudier. Det innebär att förskollärarstudenter kan välja att studera termin fem på plats i Australien. Nu har några av studenterna som genomfört en termins utbytesstudier deltagit i en film för att berätta om sina upplevelser och erfarenheter.

– Det bästa med att studera på Victoria University är att lärarna är väldigt hjälpsamma och att skolan har ett väldigt bra arrangemang för att utbytesstudenter ska känna sig välkomna, berättar en av studenterna i filmen.

Förskollärarstudenterna Kajsa Creutzer, Anton Lund, Alva Wandland och Linnea Olson

”Diversifierar deras förståelse av världen”

Detta utbyte sker även motsatt väg vilket innebär att Karlstads universitet tar emot studenter från Victoria University. Professor Mary-Rose McLaren är ansvarig för förskollärarutbildningen på Victoria University och en av de som arbetar nära med Karlstads universitet för att skapa ett bra samarbete kring utbytesstudierna.

– När studenter kommer och studerar en termin på Victoria University får de en väldigt multikulturell erfarenhet, berättar Mary-Rose i filmen. De möter människor från alla sorters bakgrunder så det diversifierar verkligen deras förståelse av världen. Sedan studerar de självklart olika småbarnsavdelningar med oss. Vårt system skiljer sig lite från deras vilket hjälper dem att tänka kritiskt kring deras eget system och hur den tidiga barndomen ser ut runt om i världen.

Tre studenter åker nästa termin

Samarbetet med Victoria University finansieras genom ett Erasmus+ICM-stipendium och är framtaget endast för förskollärarstudenter. Stipendiet gäller mellan 2022 och 2025 och går att ansöka om när studenterna läser termin tre. Det är ett mycket populärt alternativ och eftersom det endast finns ett begränsat antal studieplatser i Australien så sker ett urval baserat på studiemeriter samt ett motiveringsbrev i andra hand.

– Nästa termin har vi tre Erasmus ICM stipendier att dela ut och tre studenter har ansökt och kommer få uppleva det studenterna i filmen fick, berättar Andreas Alehed, utbildningssamordnare vid Karlstads universitet.

Utbildningssamordnare Andreas Alehed

Mer information om lärarstudenternas möjligheter till utbytesstudier. 

Mer information om Victoria University.

Lämna ett svar

Skapa konto