Artiklar

Här kan du läsa alla artiklar som är publicerade på den här webbplatsen.

Förra året högg vi ner ett träd

Eleverna skaffar själva råmaterialet de behöver för sina hantverk i slöjdklubben på Liljenäs Friskola.

– Vi jobbar mycket med ull. Barnen har tillsammans fått vara med och klippa fåren, karda ullen och sedan spunnit det till garn, säger Irene Jansson, klubbens handledare

.

Slöjdklubben kallas för “Liljorna” och leds av Irene. För eleverna mellan årskurs tre och sex ersätter den de vanliga slöjdlektionerna och eleverna får både hugga träd och smälta glas. Allt leds av en filosofi om att använda det som finns tillgängligt, det händer att de klipper i kapsyler och burkar för att skapa skulpturer.  

– Förra året högg vi ner ett träd. En kille gjorde ett yxskaft, vi ritade ut det och sen täljde han träet. Jag tycker det är bra när man kan använda sakerna, när de är praktiska, säger Irene.

Varje gång som deltagarna stöter på nya begrepp inom slöjden, så kan de skriva ner det på ett papper. Det lägger de sedan i en behållare och plockar upp under lektionerna för att studera och påminna sig om ordens betydelse.

Hon menar också att det är bra att de arbetar med råmaterial. Barnen får se hur man kan använda material som redan finns tillgängligt och hur hantverk ser ut innan de är färdiga.  

– När barnen först fick se sittdynor i butik så kunde de tycka att det var för dyrt. Men efter att de själva har gjort dem har de sagt “jag skulle aldrig sälja den här för 400 kronor.

Skrivet av Dan Isaksson, foto av Irene Jansson för magasinet Kreativa skolan.

Lämna ett svar

Skapa konto