Blogg

VFU utomlands

Följ oss lärarstudenter vid Karlstads universitet under vår verksamhetsförlagda utbildning (VFU) utomlands.

Första veckan på praktiken

En vecka har redan gått sedan vi landade på Nairobis flygplats. Vi befinner oss norr om Nairobi på Laikipia University, i Nyahururu. I onsdags var vi för första gången på vår praktik-skola där vi blev introducerade till alla lärare och elever. Mötet med elever var annorlunda jämfört med Sverige då alla elever på skolan var väldigt exalterade att se oss och ville mer än gärna komma fram och skaka hand med oss. Vi blev glatt överraskade över deras orädda reaktion att direkt komma fram och hälsa då det skiljer sig till hur man blir bemött av svenska elever.

Alla lärare på skolan välkomnade oss med öppna armar och är mycket trevliga. Det är viktigt att hälsa på all personal här samt att visa uppskattning då det är ett mycket hierarkiskt samhälle. Vår uppfattning av lärarna är att de är snälla och vill eleverna väl. Eleverna har stor respekt för lärarna men kan fortfarande vara sig själva vilket var positivt då vi trodde att lärarna skulle ha mer attityd mot eleverna. 

Redan dagen efter fick vi en egen stund med årkurs 6 för att lära känna dem och ge möjligheten till eleverna att lära känna oss. Vi fick svara på många frågor om Sverige samt visa karta på vart Sverige ligger. Dom frågade bland annat om vårt klimat, sjukdomar och om det finns andra etniciteter som liknar deras i Sverige. Vi ställde också frågor till elever om Kenya och deras vardag. Vi tog med eleverna ut till deras skolgård som består av ett stort fält där dem också har sina idrottslektioner. Vi lekte både svenska och kenyanska lekar av olika slag, bland annat parkull som de aldrig hade lekt förut. Vi passade också på att försöka lära oss deras namn, som tur är har alla två namn varav ett är engelskt så det blev en aning enklare att komma ihåg dem.

På fredagen var det ceremoni för elever som hade deltagit i national exam vilket är ett prov som eleverna gör i slutet av årskurs 8 för att sedan kunna söka vidare till gymnasium runt om i landet. Alla var festligt klädda och många viktiga gäster var inbjudna för att hålla tal under ceremonin. Vi fick också ta del av olika uppträdanden från eleverna på skolan. Efter ceremonin blev vi bjudna på kenyansk lunch med andra lärare och gäster.

Vi ser fram emot nästa vecka då undervisningen börjar på riktigt!

Hälsningar 
Gizem och Elise

I bilden ser ni Gizem i klassrummet med årskurs 6.
Ute på fältet och leker lekar.

Taggar

Lämna ett svar

Skapa konto

Senaste blogginläggen

Arkiv

Här kan du bläddra bland äldre blogginlägg