picture-272-1389193049.png

Blogg

Pedagogisk produktion

Gymnasielärare på TIME, Älvkullegymnasiet. Undervisar i Samhällskunskap, historia och datorteknik, oftast på TIME och ibland på Teknikprogrammet. En av förstelärarna på Älvkullegymnasiet.Denna blogg kommer nog främst att innehålla tips och genomgångar av verktyg och tjänster som kan användas i undervisningen men…

Gymnasielärare på TIME, Älvkullegymnasiet. Undervisar i Samhällskunskap, historia och datorteknik, oftast på TIME och ibland på Teknikprogrammet. En av förstelärarna på Älvkullegymnasiet.

Denna blogg kommer nog främst att innehålla tips och genomgångar av verktyg och tjänster som kan användas i undervisningen men det kan ändras under resans gång.

 

Hour of Code genomfört

Onsdagen den 10/12 samlades 31 personer för att delta i Hour of Code på TIME. Det blev en trevlig kväll med mycket problemlösning och många skratt. En av deltagarna fotade och skrev en kort artikel.

De flesta kan hålla med om att teknologins framsteg är många och att datoriseringen är på frammarsch, så därför kan det vara svårt för de delar av befolkningen som inte håller på med eller är utbildade i kodning att hänga med och förstå tekniken bakom. För det problemet finns Code.org, en hemsida som startades upp 2013. Deras globala aktivitet Hour of Code är till för att lära främst barn hur man kodar.

Sonic PI

Hour of Code går, som namnet avslöjar ut på att sitta i minst en timme och bara koda. Compare har marknadsfört evenemanget med orden: ”Dagens skolelever är morgondagens medarbetare!”.

 På Älvkullegymnasiet anordnades ett Hour of Code med hjälp av elever och lärare på programmet TIME: en av de mer datorinriktade linjerna. Själva evenemanget hölls i ett klassrum i TIME-korridoren på skolan där mestadels ungdomar, men också vuxna och barn, samlades för kodning och glögg med pepparkakor.

Efter en kort introduktion till varför och hur man skulle koda gick deltagarna in på hemsidan Code.org och fick välja på ett helt smörgåsbord av aktiviteter designade för att lära ut konceptet. De flesta övningar hade svenska instruktioner och visade mycket pedagogiskt hur man skulle göra vid varje steg, samtidigt som det fanns engelska alternativ för den som ville lära sig mer av kodningsvokabuläret.  Deltagarna kunde skapa ett vinterlandskap med de populära karaktärerna från filmen Frost eller hjälpa en robot att tända lampor i ett lättsamt plattformsspel. Man fick lära sig grunderna, som att använda funktioner och loopar, utan att egentligen vara medveten om det.
Ann-Kristin Hamberg & Hellen Andersson

Som sagt så deltog inte bara ungdomar i Hour of Code utan också några vuxna, nyfikna på vad som gömmer sig under huven på deras egna datorer. De startade på samma nivå som alla nybörjare, men de kluriga uppgifterna roade och utmanade även de vuxna ”Det är jättekul!” säger deltagare Ann-Kristin Hamberg, svensklärare på TIME, som hjälper Elsa och Anna av Arendal att skapa snöflingor i isen genom att använda pixlar och vinklar. Detta bevisar att man aldrig kan vara för ung, eller för gammal för att lära sig kodning och på Hour of Codes webbplats skriver man följande: ”No experience needed. Ages 4 to 104”.

Text och foto:
Clara Alsterlind

Taggar

Lämna ett svar

Skapa konto

Senaste blogginläggen

Arkiv

Här kan du bläddra bland äldre blogginlägg