Nyfiken på utveckling av digitalisering i förskolan

I början av oktober startade vi professionssatsningen Nyfiken på utveckling av digitalisering i förskolan, en satsning via RUC på Karlstads universitet. Drygt 100 förskollärare från hela Värmland, plus några gäster från bland annat Skåne och Stockholmsregionerna är med som deltagare. Jag har fått den stora glädjen att vara processledare för denna satsning!

Under hösten och våren kommer vi att ses digitalt och lyssna på forskning om digitalisering i förskolan ur flera olika perspektiv, samt ta del av varandras erfarenheter. Vi har redan haft den första digitala träffen och i den handlade det om förutsättningar för detta arbete, samt grundläggande teorier som används inom forskningen när man studerar implementering av digitala verktyg i det pedagogiska arbetet. Kommande träffar kommer att handla om hur man kan stimulera lärande inom språk och matematik med hjälp av digitala verktyg, samt inom naturvetenskap och teknik och estetiska ämnen. Vi kommer även att behandla hur man använder digitala verktyg för att dokumentera och hur det arbetet kan utvecklas. Vidare blir det ett fokus kring digitala verktyg och källkritik. En viktig fråga i dagens samhälle med bilder som manipuleras på internet, falsk information som sprid i olika media och hur man kan jobba med detta med barn i förskolan. Slutligen kommer vi att ha en fysisk träff i april 2022 när vi ska testa olika digitala verktyg och utveckla vår kompetens via hands-on aktiviteter och reflektioner kring dessa.

De deltagande förskollärarna kommer att blogga här på Pedagog Värmland och dela med sig av sina reflektioner och erfarenheter efter våra respektive träffar så att även de som inte deltar i vår satsning kan ta del av vad vi sysslar med. Det är så bra att vi kan dela erfarenheter med varandra och lyfta goda exempel och också tipsa varann att inte gå på nitar eller i fällor som man kan ha hamnat i. Med andra ord, även det som inte alltid blir så bra kan delas och spridas för att underlätta för andra att inte göra liknande missar. Då blir även det något bra!

Jag ser fram emot denna digitala resa som jag ska få göra tillsammans med alla som är med i Nyfiken på utveckling av digitalisering i förskolan och att få ta del av kommande bloggar på temat!

Taggar

Lämna ett svar

Skapa konto

Senaste blogginläggen

Arkiv

Här kan du bläddra bland äldre blogginlägg