picture-2915-1607548210.jpg

Blogg

Betraktelser från ett klassrum...

Lärare på mellanstadiet som funderar på lite av varje ibland...

Förintelsens minnesdag 

Hur ska jag uppmärksamma förintelsens minnesdag i år? Det råder det krig i världen just nu. Inte mindre än 10 större konflikter är pågående i olika världsdelar just nu. Vår civilförsvarsminister gick ut och förklarade att det kan bli krig även i Sverige. Så, Jodå, vi har kickat igång vårterminen kan man väl säga.

Men icke desto mindre tänkte jag späda på detta genom att ta upp lite fler eländen. Jag gör det nu för att jag tänker att det är en viktig kunskap och något som vi behöver prata mer om. Inte minst om vi ska hoppas slippa sådant här i framtiden. Jag tänker att vi måste tala om förintelse som en företeelse och inte som en enskild händelse i bestämd form. Då tror jag vi kan lära oss något viktigt.

Det finns ett utmärkt stöd för mellanstadiet på SLI som heter ”Rasismens historia”. Det är en serie om sex avsnitt ca 15 minuter långa. Obs. De kräver mer tid! Diskussionerna och samtalen i klasserna har varit omfattande och bra på riktigt här. För att ge ett exempel, borra ner diskussionen i frågan; vad är en människa? Den är så självklar men samtidigt väldigt svår att prata om när man funderar på vilka perspektiv förövarna i serien har.

Jag vill verkligen inte förringa betydelsen av förintelsen, Judarna har en historia av förföljelse och övergrepp redan från slaveriet i Egypten fram till modern tid.

Jag tror dock att det är viktigt att bredda och visa på att dessa tragiska händelser återkommit historiskt och att de inte heller verkar ta slut. Inte heller är vi förskonade från det i Europa. Senast Srebrenica 1995. Minst 8 000 bosniska muslimska pojkar och män mördades under elva dagar. Just nu har Sydafrika rest talan i Haag om Israels krig i Gaza ska betraktas som ett pågående folkmord. Förvisso utanför Europas gränser men ändå nära oss. När Columbus nådde det som sedan blev Centralamerika levde där ca 25 miljoner människor. Det är motsvarande hela Nordens befolkning, etthundra år senare är den befolkningen nere i ca en miljon. Så jag återkommer till att vi måste tala om förintelse som en företeelse och inte som en enskild händelse. Tyvärr är vi här i ett område där det finns allt för gott om underlag.

Lämna ett svar

Skapa konto

Senaste blogginläggen

Arkiv

Här kan du bläddra bland äldre blogginlägg