Blogg

Med uppdrag att lära

En lärares uppdrag är att lära. Det är ett komplicerat uppdrag. Ämneskunskap blandas med metodik och didaktik. En lärare ska vara tydlig, planerad, ha koll på styrdokument, flexibel och jobba på att ha relationer med eleverna. Efter 20 år som…
En lärares uppdrag är att lära. Det är ett komplicerat uppdrag. Ämneskunskap blandas med metodik och didaktik. En lärare ska vara tydlig, planerad, ha koll på styrdokument, flexibel och jobba på att ha relationer med eleverna. Efter 20 år som verksam lärare tycker jag ibland att jag behärskar många av dessa bitar, men ibland inte alls. Mitt uppdrag är att lära andra men jag lär mig själv varje dag. Som förstelärare i svenska på mellanstadiet har jag olika uppdrag på min skola och i mitt klassrum. Här kommer jag berätta, försöka inspirera, peppa och lära vidare det jag lär mig i mitt klassrum. Välkommen till min blogg!

Venn-diagram, en höjdare!

Så var vi igång igen, efter en lång och härlig ledighet. Det blev en rivstart. Direkt in i arbete och arbetsivern är stor i klassrummet. Det gäller att sparka igång eleverna på rätt sätt… Med VENN- diagram! Har du provat det någon gång? Om du har det vet du vad lyckat det är, om inte testa! 

Ett VENN-diagram är ett sätt att jämföra olika texter och en hjälp till elever att lättare förstå det de läser. Oftast består ett VENN-diagram av två eller tre överlappade cirklar. Vi använde oss av två cirklar. Syftet med uppgiften var att eleverna skulle upptäcka skillnader i språklig struktur och språkbruk i olika texter och att få insikten att detta varierar beroende på texttyp samt vilka som är textens mottagare.

Gustav II Adolf, kung under Stormaktstiden blev vår försökskanin. Två texter skulle eleverna jämföra, en på webben på ”Historiesajten” och en text i vår historiabok ” Koll på stormaktstiden”. De kikade på rubriker, underrubriker, bilder, bildtexter, texten, språk, layout, fakta. Likheter och skillnader jämfördes. 

”Det var roligt, annorlunda”,  ” En spännande uppgift”, ”Det var lätt”, ”Jag lärde mig ny fakta”, var några av kommentarerna efteråt. 

Jag måste medge att jag var lite skeptisk till att jämföra en webb-text med en boktext innan vi kickade igång uppgiften och trodde nog att det skulle bli för svårt. Men med varandras hjälp klarade eleverna att komma fram till riktigt bra jämförelser. Efter pararbetet tittade vi tillsammans på uppgiften och gjorde ett gemensamt stort diagram.

Jag kommer definitivt använda mig av denna metod fler gånger när vi arbetar med olika kunskapskrav som handlar om att titta på olika källor, granska texter, jämföra texter i exempelvis både ämnen som historia och svenska. Eleverna lärde sig en hel del idag.. och jag med! Då är det perfekt! Tillsammans fick vi ett lärande klassrum!

Sammanfattningsvis – VENN-diagram – en höjdare! 

Taggar

Lämna ett svar

Skapa konto

Senaste blogginläggen

Arkiv

Här kan du bläddra bland äldre blogginlägg