Blogg

En specialpedagogs perspektiv

Hej! Välkommen till min blogg. Här kommer ni få ta del av mina tankar om bl.a. handledning, utveckling och lärande. Jag heter Johanna Wahlgren och jag är leg. förskollärare, specialpedagog och har en filosofie magisterexamen i specialpedagogik. Jag använder mig…
Hej! Välkommen till min blogg. Här kommer ni få ta del av mina tankar om bl.a. handledning, utveckling och lärande. Jag heter Johanna Wahlgren och jag är leg. förskollärare, specialpedagog och har en filosofie magisterexamen i specialpedagogik. Jag använder mig av bl.a. det salutogena perspektivet. Författare till boken "Handbok I Handledning"

~Se bakom orden~

Du har säkert någon gång känt en annan känsla än vad orden säger när en person berättar något. Vi plockar upp de icke verbala signalerna. Med kroppsspråk, mimik, ansiktsuttryck och tonläge förmedlar man mycket och skickar många signaler.

Ett exempel kan vara när du frågar en person hur hen mår. Personen berättar att hen mår bra men kroppssignalerna signalerar något annat. Kanske är blicken trött och tittar bort, kroppshållningen är ihop sjunken.

De icke verbala signalerna ger oss fler ledtrådar att förstå vad personen vill förmedla.

När jag handleder pedagoger använder jag mig av de icke verbala signalerna för att försäkra mig om i samtalet att jag uppfattat rätt. Jag ställer då flera öppna frågor.

Ofta tar det inte många minuter innan jag märker att något inte är vad det synes vara. Exakt vad som inte lyfts fram tar lite längre tid och det är alltid individen själv som bestämmer vad den vill lyfta fram.

Det krävs även mod att ”läsa” mellan raderna, att sätta ord på känslan som förmedlas. Tex.  Att säga ”du låter ledsen” eller” du verkar tvekande” eller ”du skiner upp när du säger detta” osv. Varför är det viktigt att läsa de icke verbala signalerna? Jo det ger ett djup i samtalet och personen känner sig ofta sedd och bekräftad.

Att uppmärksamma de icke verbala signalerna går att träna upp! Pröva i din vardag, ställ flera öppna frågor till personen som berättar. Fråga om du uppfattat rätt och ge personen tid att få prata klart.

Ps. Glöm inte att hjärnan inte kan göra två saker samtidigt. Lägg undan störningsmoment som mobil eller smartklocka när du vill fokusera på att fånga upp vad en person försöker att förmedla i ett samtal.

Taggar

Lämna ett svar

Skapa konto

Senaste blogginläggen

Arkiv

Här kan du bläddra bland äldre blogginlägg