Blogg
Förra veckan fick jag möjligheten att medverka med pass på Forum Lärande 2025, som anordnades på Karlstads universitet. Mitt pass innehöll en workshop blandat med information, med möjlighet till diskussioner och frågor under passets gång! Under dagen fanns även möjligheten att delta på fler valbara pass, allt från panelsamtal, föreläsningar, workshops och utställningar! Det var en väldigt inspirerande och lärorik dag! Jag fick även i uppdrag att göra en film inför Forum lärande som ni kan ta del av längre ner i inlägget.
Jag hade med mig min fantastiska kollega, Sofia Andersson som jag tidigare arbetat tillsammans med i förskolan. Hon var till väldigt stor hjälp, både inför och under passets gång och självklart ett väldigt bra sällskap under dagen!
(Workshop) Ta chansen att utforska rollen som IKT-pedagog i förskolan och hur digitala verktyg kan integreras i förskolans dagliga arbete. Detta praktiska pass inleds med en kort presentation där jag delar med mig av mitt arbete, inklusive material/aktiviteter, dokument, arbetssätt och tips som jag har skapat och utvecklat. Därefter övergår vi till en workshop där ni får möjligheten att testa olika digitala verktyg och ta del av och bläddra i både det material, bilder och dokument som skapats för att utveckla digitaliseringsarbetet i förskolan. Under passets gång finns det gott om tid för frågor och diskussioner! Hillevi Skoglund, IKT-pedagog och förskollärare – Eda kommun.
På mitt pass valde jag att lägga störst fokus på workshop, så att de som deltog kunde upptäcka möjligheter i arbetet med digitala verktyg och rollen som IKT-pedagog och ta del av det genom konkret material! Därför valde jag att hålla informationsdelen kort, och endast berätta om grunden i mitt arbete, för att ge mer tid och utrymme till att testa, upptäcka och utforska. De som deltog på passet fick möjlighet att ta del av både material, dokument, aktivitetsförslag och testa olika robotar och digitala verktyg själva, bläddra i bilder/fotoböcker och det material som skapats som stöd och utveckling av digitaliseringsarbetet! De fick möjligheten att fota och ställa frågor och det fanns utrymme för diskussioner. De som var intresserade av att höra mer om specifika delar/områden och arbetssätt kunde ställa frågor direkt på plats under passets gång och jag berättade även om möjligheten att kontakta mig i efterhand via mail.
Jag hade med mig allt från olika digitala verktyg med tillhörande förklaringar/instruktioner, aktivitetsförslag och aktiviteter som jag skapat utifrån olika teman, fotoböcker med bilder från förskolorna och uppdrag som jag som IKT-pedagog har haft, så som föreläsningar, pedagogiska träffar för personalen, deltagande på föräldramöten och öppna förskolan. Det fanns även handledningsdokument som skapats för pedagoger inom olika områden, beskrivning av IKT-coacher, IKT-bibliotek och struktur, digitaliseringsplaner som skapats till avdelningar, bilder från digitaliseringsväggarna i förskolan. Och även QR-koder, mina tidigare blogginlägg och fördjupningsdokument med aktivitetsförslag och arbetsområden till olika digitala verktyg som jag skapat utifrån önskemål från förskolan.
De robotar och digitala verktyg som fanns på plats att utforska var: Ozobot, Sphero bolt, mTINY, glow and go bot, green screen, easi-scope, blue-bot och Sphero INDI.
Feedbacken från de som deltog, både under och efter passet, har varit väldigt positiv och många ville ta del av material, ställa frågor, fota och ta med sig idéer och arbeta vidare med liknande upplägg på sina arbetsplatser. Vilket gör mig så glad då syftet både med min blogg, deltagande och arbetet som IKT-pedagog är att nå ut, inspirera och synliggöra möjligheterna som finns i arbetet med digitala verktyg i förskolan och ge en rättvis bild på vad det kan innebära ifall man kompetensutvecklar personal, lägger ner tid och kärlek i arbetet och utgår från pedagoger och barns behov och förutsättningar!
Jag tänker att ni nu ska få ta del av dagen genom bilder!
Inför Forum Lärande fick jag i uppdrag att skapa en film om min roll som IKT-pedagog och om möjligheterna som finns med att blogga! Det var en utmaning då jag tidigare inte arbetat så mycket med att filma mig själv, så nu har jag blivit en erfarenhet rikare, efter många omtagningar(haha)..
Filmen klipptes sedan ihop utifrån utvalda frågor, och delar ur orginalfilmen klipptes ihop tillsammans med andra bloggare på Pedagog Värmland. Filmen visades vid utställningsdelen på Karlstads universitet under Forum Lärande.
Här kan ni ta del av hela min film:
Om ni är intresserade av att läsa mer om att blogga på Pedagog Värmland så finner ni det här: Pedagog Värmland | Blogga eller podda på Pedagog Värmland
Här är filmen som visades på Forum Lärande:
Taggar
Här kan du bläddra bland äldre blogginlägg