Blogg
Under våren 2025 har jag, tillsammans med tre kollegor, planerat och ansvarat för pedagogiska träffar för all personal som arbetar i förskolan, vid tre tillfällen. Fokus låg på skärmanvändning, digitala verktyg, hälsa/rörelse och pedagogens roll. Jag, som IKT-pedagog, specialpedagogen i förskolan, en pedagog som arbetar med hälsa och rörelse samt en pedagog som arbetar med pedagogens roll, har samarbetat för att kunna berätta och visa för förskolans personal hur de olika områdena integreras och hur arbetet med det kan se ut i förskolan!
Karin (specialpedagog) och jag höll tillsammans en föreläsning om ”Skärmanvändning i förskolan” baserat på de nya riktlinjer som kommit och i och med förändringarna i Läroplanen. Vi gick igenom de förändringar och riktlinjer som kommit och vad de innebär för förskolan i Eda kommun, delade information och forskning om skärmanvändning, specialpedagogik och tillgänglig lärmiljö, presenterade handledningsdokument som vi skapat för pedagogerna, diskuterade möjligheterna med digitala verktyg och de möjligheter det ger i arbetet med att skapa en tillgänglig lärmiljö, samt vad som är viktigt att tänka på i förskolan.
Vi betonade vikten av att utveckla kunskapen kring skärmanvändning och att skärmanvändning är en del i arbetet med digitala verktyg, precis som former eller siffror är en del i matematiken. Att arbeta med skärmen som metod för att nå mål, utveckling och lärande och fortsätta arbetet med digitala verktyg precis så som vi gjort tidigare!
Att ha tillgång till skärm i förskolan kan erbjuda många möjligheter i arbetet, men det är viktigt att överväga i vilka situationer den ska användas eller inte. Vi gav utrymme för frågor och diskussioner, och personalen fick möjlighet att dela sina tankar, idéer och funderingar.
Caroline (hälsa/rörelse) och Anna Karin (pedagogens roll) höll i en workshop med tema hälsa, rörelse, digitala verktyg och pedagogens roll. De inledde med en power point presentation och pratade om de olika områdena. Därefter fick personalen testa olika aktiviteter som de hade förberett kopplat till just digitala verktyg, hälsa/rörelse och pedagogens roll, inklusive ett tabata-pass och avslutade workshopen med avslappning. Det fanns även dokument, olika material och aktivitetsförslag tillgängliga för personalen att ta del av. Och även här tid till diskussion och frågor!
Dessa kompetensutvecklingsdagar tycker jag är så givande och viktiga! De erbjuder förskolans personal en möjlighet att ta del av information, forskning, idéer, tips och aktivitetsförslag, och möjligheten att få med sig nya tankar och inspiration tillbaka till förskolan. Det är också en chans för personalen att mötas för diskussioner, dela erfarenheter och lära av varandra. Förskolan i Eda kommun har detta varje år med olika fokusområden, och de är alltid väldigt uppskattade!
Inför träffarna satt vi tillsammans och planerade dels innehåll och upplägg, skapade informationstexter och PowerPoint-presentationer, skapade och utvecklade aktiviteter, material och dokument, samt fördjupade oss inom våra respektive områden för att kunna ge så tydlig och bra information som möjligt.
Jag skapade ett dokument med aktivitetsförslag inom arbetet med digitala verktyg och hälsa/rörelse, ”hälsa och rörelse tillsammans med digitala verktyg” där pedagogerna kan få tips och idéer på hur arbetet kan integreras. Jag skapade även en rörelseaktivitet till roboten Rugged Robot.
Handledningsdokument kring skärmanvändning, arbete med appar och pedagogens roll uppdaterades och skapades tillsammans, de diskuterades på föreläsningen och de finns även tillgängliga för personalen i efterhand, både på förskolans digitaliseringsväggar och digitalt!
Välkomna till vårens PEDA-träffar! 🌟 Äntligen är det dags för vårens PEDA-träffar för förskolans personal! Vid dessa tillfällen fokuserar vi på tre teman: Digitalisering och skärmanvändning, hälsa och rörelse, samt pedagogens roll.
När och var? Vi träffas under tre fredagar 14 mars, 4 april och 11 april mellan kl. 9.30-11.30. Vi kommer att vara på folketshus i A-salen och B-salen. Se till att planera i arbetslagen så att alla får möjlighet att delta på en av dessa dagar. Ni kommer att delas in i 2 grupper, som byts av efter halva tiden så att alla får ta del av både föreläsning och workshop.
Förbered dig! Fundera gärna på vad du vill lära dig mer om eller vilka frågor du vill ställa. Dina tankar och idéer är värdefulla och hjälper oss att göra arbetet ännu mer givande för er i förskolan. Vi ser fram emot att träffa er! 🌼
Taggar
Här kan du bläddra bland äldre blogginlägg