Blogg

Digitala verktyg i förskolan

Hej och välkomna hit! Mitt namn är Hillevi Skoglund, jag är legitimerad förskollärare och har läst kurser inom digitala verktyg i förskolan. Jag arbetar som IKT-pedagog i Eda kommun med ansvar för förskolornas digitaliseringsarbete och utveckling av det på 40%.…
Hej och välkomna hit! Mitt namn är Hillevi Skoglund, jag är legitimerad förskollärare och har läst kurser inom digitala verktyg i förskolan. Jag arbetar som IKT-pedagog i Eda kommun med ansvar för förskolornas digitaliseringsarbete och utveckling av det på 40%. Resterande 60% arbetar jag som Bibliotekspedagog i Arvika kommun. Här kommer ni få hänga med på hur mitt och förskolornas arbete ser ut, hur jag tänker och arbetar för att utveckla och förbättra! Förhoppningsvis inspirera någon genom bilder, arbetssätt och annat material som jag kommer att dela med mig av. Var inte rädda att höra av er ifall ni har frågor, vill ta del av material eller har önskemål om vad mina inlägg kan handla om!

”En bild säger mer än tusen ord..”

Eftersom bilder har förmågan att förmedla innehåll och beskriva saker på ett mer kreativt sätt än vad bara ord kan så tänkte jag därför i dagens inlägg passa på att dela med mig av några av de bilder som jag tagit under mina år som IKT-pedagog i förskolan.

Jag hoppas att inlägget kan inspirera någon och kanske ge lite nya idéer till arbetet med digitala verktyg i förskolan!

Green screen

Att arbeta med green screen i förskolan ger möjlighet till så mycket olika läranden! Det ger oss möjligheten att besöka platser och länder som vi annars inte kan, att exempelvis vara i en djungel, att stå bredvid eller sitta på en dinosauries rygg, att vara ute i rymden eller att en myra helt plötsligt finns inne på avdelningen och är lika stor som en människa! Även att arbeta med källkritik och källtillit och att låta barnen vara med och kritiskt granska bilder redan i förskolan och samtala om att allt man ser inte är på riktigt, att bilder går att manipulera, tror jag är väldigt viktigt i och med värld vi lever i idag!

Skriv ut bilder som tas i arbetet och sätt upp i verksamheten för att locka till återkoppling och mer samtal! Eller projicera upp dem på en samling och låt barnen själva beskriva bilderna.

  • Ta kort på saker som barnen själva har skapat, ex. Legohus , teckningar, byggen eller annat som barnen har gjort. Använd sedan de bilderna i green screen arbetet. På så sätt får de befinna sig i sin egen skapade värld och kanske blir ett lego hus lika stort om barnet själv. 
  • Ta kort på miljöer som finns antingen på förskolan eller utanför. För att tydliggöra att saker man ser inte alltid är på riktigt. Barnen vet kanske vart den bilden är tagen och känner igen sig ex. Skogen vid förskolan och nu får de se hur den även kan finnas inne på avdelningen med hjälp av green screen.  
  • Arbeta med matematik eller bokstäver. Ex. genom att ladda ner bilder från internet på olika siffror eller bokstäver. Låt barnen ställa sig bredvid den och ta bild. Skriv ut bilderna och sätt upp i verksamheten för att möjliggöra samtalen om ålder och bokstäver.  
  • Besök olika platser i världen, länder, flaggor, platser, djur mm. Ladda ner bilder efter olika teman och arbeten från internet. Sök på bilder inom tema eller utifrån barnen intressen. Besöka olika platser eller befinna sig i sagans värld, vid ett tecknat slott, i savannen, i en djungel eller varför inte bredvid ett lejon? 
  • Låt barnen testa att “flyga”, sitta på en dinosauries rygg eller gå över en bro med hjälp av en grön stol. Eller en stol med grönt tyg över. 
  • Inkludera andra gröna saker i arbetet och se dem försvinna in i bilden. Kanske placera en grön legoplatta framför ex. kroppsdelar eller grönt skynke över hela sig så försvinner barnen helt ur bilden. Experimentera och samtala om vad som händer. Som osynlighetensmanteln i Harry Potter..
  • Ta kort på exempelvis sidor ur böcker som ni läser/arbetar med eller som barnen har intresse för. Låt barnen med hjälp av green screen befinna sig i sagans värld! 

Easi-scope

I arbetet med Easi-scope brukar jag tipsa om att tänka på att blanda de analoga och digitala verktygen som vi har tillgång till. Genom att ta med sig både det digitala mikroskåpägget ”Easi-sope”, luppar, förstoringsglas och lärplattans kamera, så erbjuder vi barnen fler tillvägagångsätt för att delta och utveckla lärande på, vi ger fler barn möjligheten att delta utifrån sina förutsättningar och intressen. Jag har märkt att vid de flesta tillfällen där vi blandar analoga och digitala lärverktyg så fångar vi nästan alla barn i aktiviteten. Jag har själv upplevt att barnen oftast vill delta med hjälp av antingen de digitala möjligheterna, de analoga eller både och, och på så sätt har vi erbjudit barnen en aktivitet där alla barn vill delta utifrån sina egna intressen!

Genom att ta med kameran kan vi även ta kort, dokumentera och låta barnen ta egna kort som vi sedan kan ta med tillbaka som underlag för återkoppling tillsammans med barnen. Antingen genom att projicera upp bilderna i en samling och samtala om dem eller skiva ut dem och sätta upp i verksamheten som underlag som kan locka till samtal och återkoppling.

Projicering

Att arbeta med projektorn och projicering går att göra på många olika sätt. Dels genom att projicera upp lärmiljöer som antingen lockar till lek inom ett specifikt tema, att förstärka lärmiljöer och samlingar genom att låta det snöa på avdelningen. Att arbeta med skuggor och ljus. Eller genom att projicera upp rörelsefilmer både inomhus eller utomhus genom att skapa en ”utomhusbio”. Det går även att projicera upp bilder och låta barnen måla efter bilderna på väggen med vita papper bakom..

Fler tips i arbetet med projicering:

  • Projicera myror/insekter på väggen och låt barnen fånga dem med hjälp av vita A4 papper.  
  • Projicera upp kort från utflykter/skogen och samtala om bilderna, återkoppling och reflektion.  
  • Projicera upp bilder på ex. naturmiljö, fjärilar, insekter eller annat ni arbetar med på väggen, sätt upp vita papper bakom och låt barnen måla efter projiceringen.  
  • Skapa lärmiljöer med hjälp av projicering, exempelvis skapa en “brasa” med hjälp av klossar och ljusslingor eller en “eld” på väggen vid brand arbete, låt det snöa inne på avdelningen vid en samling. Genom att hänga upp vita tyg remsor från taket och rikta projiceringen mot dem blir ex. Snön ännu mer verklig.  
  • Låt barnen uppleva och utforska POV, projicera upp videor på ex. POV bergochdalbana, placera stolar framöver och låt barnen åka bergochdalbana inne på avdelningen.

Sphero Bolt

Roboten Sphero Bolt har många möjligheter då den är väldigt tålig, den tål vatten och kan därför användas både utomhus och inomhus samt tillsammans med flaskfärg. Barnen kan då få måla med hjälp av att styra Spheron på det sätt som de vill, de kan då skapa mönster, former eller skriva sitt namn. Finmotoriken tränas även. Det går att arbeta med Spheron på större och mindre ytor samt olika underlag.

I arbetet med Sphero brukar jag tipsa om att både skapa/bygga egna banor tillsammans med barnen (bygg och konstruktion) som roboten ska ta sig igenom, att lägga ut hinder och arbeta med lägesbegrepp, bredvid, framför, under, över, bakom mm. Samt programmeringsbegrepp och språkutveckling. Jag brukar även tipsa om att använda de olika aktivites/uppdragskorten som finns färdiga att skriva ut och laminera som jag skapat utifrån olika teman, läroplansmål och önskemål från pedagoger och lägga ut dem i banan, på så vis får vi även in andra områden.

Sphero kan användas för att locka till rörelse genom att skapa en hinderbana åt roboten utomhus som barnen själva sedan får utföra. Det går att göra ”utomhusminigolf” genom att lägga ut rockringar på olika platser på gården med aktivitets/uppdragskort kopplat till, barnen får sedan styra roboten till en rockring i taget och utföra uppdraget som står eller svara på frågan som finns på kortet.

Glow and go bot och Blue-bot

Glow and go bot och Blue-bot är båda en programmeringsrobot. Glow and go bor är anpassad för de yngsta barnen och ett första steg in i att uforska och uppleva programmering, en koppling till att det jag trycker på utför roboten. Blue-boten är mer avancerad och går att arbeta vidare med och även koppla ihop med både lärplattan eller en tactile reader.

Även i arbetet med dessa robotar kan man koppla de färdiga aktivitets och uppdragskorten som finns inom olika teman. Till glow and go boten kan man använda korten och placera dem på olika ställen på avdelningen, även här arbeta med lägesbegrepp och programmeringsbegrepp och barnen får då programmera roboten så den tar sig fram till ett kort. Det går även att lägga ut bilder, former, bokstäver mm. som barnen sedan får ta sig fram till. Blue-boten går steg som är 15×15 cm. därför kan det vara bra att använda sig av kakelplattor, magnetklossar och lägga ut/skapa banor till roboten eller använda sig av genomskinliga mattor eller mattor med olika motiv, exempevis en bondgård, alfabetet, karta över Sverige mm. Både på kakelplattorna, magnetklossarna och de genomskinliga mattorna kan man lägga ut aktivitets- och uppdragskort.

Barnen kan även få skapa sina egna aktivitets eller uppdragskort åt roboten som sedan kan användas i aktiviteten! Eller varför inte skriva ut bilder ur en bok och programmera sig från sida till sida och samtidigt arbeta med högläsning.

Ozobot

Ozobot är den minsta roboten som finns att låna från IKT-biblioteket och den går att använda tillsammans med skapande. Ett tips som jag brukar ge är att ifall man har barn som inte riktigt fastnat för att måla, hålla pennan, skriva sitt namn, finmotorik mm. så kan man locka barnet till lärande genom att inkludera roboten, för oftast tycker barnen att den är intressant och genom att den kommer in på avdelningen i de aktiviteterna vill helt plötsligt barnet hålla pennan och träna på att skriva sitt namn!

Ozoboten följer efter linjer som målas med hjälp av olika färger, Ozoboten går även att programmera till att utföra olika förprogrammerade uppdrag genom att måla linjer med olika färgkoder. Detta är något som jag brukar tipsa om att arbeta vidare med när barnen utforskat och arbetat med den ett tag, så till en början kan barnen måla olika mönster, vägar och linjer som korsar varandra för att se vart Ozoboten åker, vilken väg den väljer, vilken färg den får när den åker på de olika linjerna och att den följer efter det som barnen själva ritat.

Det går att koppla fler olika teman och läroplansmål även till denna roboten, genom att barnen får skriva sitt namn, skapa olika former inom matematiken, symboler eller koppla bygg och konstruktion genom att barnen får bygga hus, garage, tunnlar eller broar som roboten sedan får åka in i, under, genom eller bredvid (lägesbegrepp) genom att måla linjer som åker så som de byggt banan. Det går även att bygga tillbehör av ex. lego.

Matematik  

  • Arbeta med och låt barnen skapa olika former, samtala om vilka former det är och hur de kan se ut. Låt även barnen skapa siffror, eller räkna tillsammans hur många ex. Former som finns på pappret som de skapat.  
  • För att arbeta med programmering tillsammans med Ozobot finns det programmeringskoder tillgängliga som barnen kan skapa med hjälp av olika färger som ger Ozoboten olika kommandon. Detta är bra att avvakta lite med och introducera för barnen när de blivit bekanta med roboten och arbetat med den ett tag.  

Begreppsträning, språkutveckling och bygg/ konstruktion 

  • Arbeta med språkutveckling och bokstäver genom att låta barnen skapa bokstäver eller skriva sina namn. Skriv namnet med ex. Svart färg och sätt ihop linjerna med en annan färg för att namnet ska bli tydligt på pappret. Samtala under aktivitetens gång om vad ni gör, och låt barnen beskriva vad de gör och kanske varför och hur. Samtala om vilka bokstäver som skapas eller träna på ord och begrepp kopplat till det som ni gör.  
  • Arbeta med begreppsträning genom att under arbetets gång synliggöra olika begrepp, antingen programmeringsbegrepp (finns ett dokument i teams gruppen) eller arbeta med lägesord, ex. Ozoboten åker under en lego bro, bakom …, framför…, in i ett lego gargage mm. Utmana barnen och ge dem olika uppgifter, ex. Genom att bygga något specifikt och sedan åka “bakom, framför, under, inuti” det de byggt.  
  • Bygga legohus- Arbeta med bygg och konstruktion genom att låta barnen skapa egna saker till Ozobotens värld. Det går även att arbeta vidare med detta och bygga saker med pysselmaterial och återbruk så som toalettrullar, äggkartonger, mjölkpaket mm. Kan bli jättefina garage, hus, broar mm. Som barnen fått använda sin kreativitet till att skapa.  

Känslor och turtagning  

  • Låt barnen måla olika känslor med linjer (cirkel, ögon, mun) och gör på samma sätt som när ni skriver barnens namn eller arbetar med bokstäver, låt känslan vara i ex. Svart färg och resterande linjer som målas för att sätta ihop alla “ändar” i en annan färg. Detta för att barnen enklare ska se att de skapat en känsla men samtidigt “connecta” alla linjer med varandra så att Ozoboten kan åka runt.  
  • Träna turtagning med Ozobot genom att barnen får vänta på sin tur, hjälpa varandra mm. Ifall man har en större barngrupp i taget kan barnen antingen skapa sina egna världar med linjer och lego byggen. Och vill man arbeta med samarbete så kan barnen få olika uppgifter och göra olika saker, någon kan skapa linjer, någon kan bygga en legovärld där Ozoboten kan åka runt i och någon kan stata Ozoboten mm. 

Marbotic och Rolf connect

Marbotic är ett analogt material som kopplas till lärplattans skärm med en tillhörande app. Där kan barnen arbeta med språkutveckling, bokstäver, ljud, ord mm. Eller matematik och siffror.

Rolf connect är också ett analogt material som arbetas med genom att lägga brickor på en platta som kopplas till lärplattan. Den versionen som finns i vårat IKT-bibliotek är ”berättande” och barnen kan skapa sina egna bilder och filmer med hjälp av brickor med olika innehåll, text och ljud.

QR-koder

Qr-koder är något som kan användas på flera olika sätt i förskolan. Dels finns det färdiga QR-koder för pedagogerna att använda sig av som jag skapat, de är kopplade till olika teman, mål eller som skapats utifrån pedagogers önskemål. Det finns också färdiga QR-koder kopplade till exempelvis böcker på Polyglutt samt olika material som man kan hitta genom att söka på QR-koder och område/tema.

Taggar

Lämna ett svar

Skapa konto

Senaste blogginläggen

Arkiv

Här kan du bläddra bland äldre blogginlägg