Blogg

Digitala verktyg i förskolan

Hej och välkomna hit! Mitt namn är Hillevi Skoglund, jag är legitimerad förskollärare och har läst kurser inom digitala verktyg i förskolan. Jag arbetar som IKT-pedagog i Eda kommun med ansvar för förskolornas digitaliseringsarbete och utveckling av det på 40%.…
Hej och välkomna hit! Mitt namn är Hillevi Skoglund, jag är legitimerad förskollärare och har läst kurser inom digitala verktyg i förskolan. Jag arbetar som IKT-pedagog i Eda kommun med ansvar för förskolornas digitaliseringsarbete och utveckling av det på 40%. Resterande 60% arbetar jag som Bibliotekspedagog i Arvika kommun. Här kommer ni få hänga med på hur mitt och förskolornas arbete ser ut, hur jag tänker och arbetar för att utveckla och förbättra! Förhoppningsvis inspirera någon genom bilder, arbetssätt och annat material som jag kommer att dela med mig av. Var inte rädda att höra av er ifall ni har frågor, vill ta del av material eller har önskemål om vad mina inlägg kan handla om!

IKT-pedagogens roll i förskolan

I detta inlägg kan ni läsa om vad jag som IKT-pedagog kan hjälpa och stötta pedagogerna i förskolan med i digitaliseringsarbetet. Hur skapandet av digitaliseringsplaner och digitaliseringsväggar ser ut och vad jag under den senaste tiden arbetat med. Jag delar med mig av både information, mina egna tankar, tips och bilder på material och bilder från aktiviteter i barngrupp.

Handledning för arbetslag och pedagoger- digitaliseringsplaner

I höstas utökade jag arbetet med och möjligheten för arbetslag och pedagoger att få mer handledning, hjälp och stöttning i digitaliseringsarbetet. Jag erbjuder alla avdelningar att få en egen digitaliseringsplan skapad till dem utefter behov, önskemål och teman två gånger per år. Alltså två stycken planer skapade och utformade till just deras avdelning. Detta erbjuds en gång under höstterminen och en gång under vårterminen. De kan även självklart boka in extra tid för handledning utöver dessa 2 gånger.  

Innehåll handledningsmöten- På handledningsmötena informerar jag om dels olika dokument som jag skapat med syfte att tydliggöra och vägleda pedagogerna i digitaliseringsarbetet utefter olika områden. Jag ger tips på arbetssätt och aktiviteter samt övrig aktuell information. Det finns även tid och utrymme för frågor, tankar och önskemål från pedagogerna.

Skapande av digitaliseringsplaner- Efter mötet med arbetslaget skapar jag en digitaliseringsplan som utgår från det vi gick igenom och kom fram till på mötet. Den innehåller dels, tidigare arbete med digitala verktyg, avdelningens önskemål, avdelningens val av områden och digitala verktyg, kopplat till temaområden och läroplansmål. Ett upplägg/plan skrivs med för att komma igång samt arbetet framöver. Aktivitetstips, förklaringar och idéer utifrån de områden och digitala verktyg som avdelningen ska arbeta med. Samt eventuella vidareutvecklingsområden, och bokade tider. Ibland skapar jag material/aktiviteter utifrån tema och digitalt verktyg, skriver ut det och lämnar ner det till avdelningen. Skickar med länkar på vart de kan finna material eller annan information som är relevant till arbetet. Jag kommer även förbi med de digitala verktyg som avdelningen ska arbeta med, lånade från IKT-biblioteket. Vid detta tillfälle bokar vi även in eventuella tider då jag ska komma ut och stötta arbetslaget eller hålla i aktiviteter med barngruppen. Vi diskuterar också vad jag ska förbereda och ta med mig inför dessa tillfällen. 

Uppföljning och återkoppling- Under vårterminens handledningsmöten går vi igenom hur arbetet under hösten har gått, höstens digitaliseringsplan, vad arbetslaget upplever har fungerat bra eller mindre bra, vad jag kan hjälpa till med för att avdelningen ska ha möjlighet utveckla arbetet mer eller vad avdelningen behöver hjälp med för att komma igång. Samt återkoppling och diskuterar eventuella önskemål från pedagogerna. Även utefter detta möte skapar jag en ny digitaliseringsplan och bokar in tider som jag ska delta på avdelningen eller det de vill ha hjälp med, skapar material mm. 

Möjligheter vid bokning av IKT-pedagog

Förskolans avdelningar har möjlighet att boka mig som kommer ut till förskolan som hjälp och stöttning i arbetet med digitala verktyg Bokning sker via chatten på teams eller genom sms/samtal. Nedan finns förslag på vad man kan boka mig för.  

Handledningsmöten och digitaliseringsplaner- 2 gånger per läsår erbjuder Hillevi handledningsmöten och skapar digitaliseringsplaner för varje arbetslag, utifrån aktuella teman, mål och önskemål. Utöver detta kan ni boka Hillevi för handledning där idéer diskuteras, följs upp och kommande arbete planeras tillsammans. 

Aktiviteter och stöd i barngruppen- Hillevi deltar i barngruppen och håller i aktivitet utifrån digitaliseringsplanen, övriga önskemål eller vad avdelningen kommit fram till tillsammans med Hillevi. Alternativt kan man boka Hillevi som en extra personal i barngruppen under aktivitet för att stärka upp och vägleda när ni själva håller i aktiviteterna. 

Material – Hillevi skapar material, aktiviteter och dokument utifrån era önskemål, antingen inför planerade besök eller som skickas till er vid behov. 

Strukturering av digitala verktyg- Hillevi kan hjälpa er att strukturera förskolans material och digitala verktyg på ett ställe, samt skapar en digitaliseringsvägg med dokument och tips. 

Avdelningens digitala lärmiljö- Hillevi ordnar och strukturerar era lärplattor, ser över den digitala lärmiljön och anpassar appar och material utifrån era teman. 

Idéutbyte och stöttning på plats – Hillevi kan bokas för att komma ut till förskolan under en hel dag eller FM/EM, för att erbjuda hjälp och stöttning, antingen till en avdelning eller hela förskolan. Ni får tid att bolla idéer, ställa frågor och få hjälp med det ni behöver. 

Information om Teams och Edlevo- Hillevi hjälper er i arbete med och informerar om Teams (Microsoft 365) och Edlevo, visar hur de fungerar och hjälper er med era specifika önskemål. 

Deltagande på APT och föräldramöten- Hillevi kan delta på APT och föräldramöten, erbjuder information och workshops för vårdnadshavare vid önskemål. 

Digitaliseringsväggar – ökad tillgänglighet

Under våren påbörjade jag idén om digitaliseringsväggar på förskolorna. Jag märkte att personalen ofta hade svårt att ta del av det material, handledningsdokument, tips och aktiviteter som fanns digitalt i vår teams grupp. Många uttryckte att de inte hade tid att leta, skriva ut och läsa det material som finns tillgängligt. Detta fick mig att fundera på hur jag kan arbeta för och göra materialet mer lättillgängligt för pedagogerna så att de får möjlighet att använda det.  

Bilder på digitaliseringsväggarna som skapats på förskolor!

Syftet med digitaliseringsvägg- Syftet och målet med att skapa digitaliseringsväggar är att göra de handledningsdokument, aktiviteter kopplade till olika teman och digitala verktyg, QR-koder, material och övriga tips och idéer mer lättillgängliga och synliga för pedagogerna. Vi får inte glömma att vi vuxna, precis som barn, lär oss på olika sätt och behöver olika tillvägagångssätt för att ta till oss information. För mig blev det viktigt att erbjuda pedagogerna olika alternativ för att ta del av materialet, både digitalt i teams-gruppen, det nya intranätet, samt i pappersform genom en egen digitaliseringsvägg på förskolan!  

Användningsområden- Digitaliseringsväggen kan användas av personalen men även som underlag för att presentera och visa hur arbetet med digitala verktyg ser ut i förskolan, både vid utvecklingssamtal och föräldramöten. Detta bidrar förhoppningsvis till att pedagogerna hinner ta till sig, läsa och använda materialet som finns tillgängligt. 

Digitaliseringsväggens struktur och innehåll- Under handledningsmötena på förskolorna har jag gått igenom vad väggen kommer att innehålla. Jag sätter upp en grundstruktur på varje förskola, som innehåller dels de handledningsdokument som finns inom olika områden, dokument med information om vad man kan boka mig till, vilka teman som det finns aktiviteter till och vilka förklaringar/instruktioner till olika digitala verktyg som finns tillgängligt digitalt. Avdelningarnas digitaliseringsplaner sätts också upp och synliggörs.

Varje förskola får anpassade tips på aktiviteter och förklaringar/instruktioner till digitala verktyg, utifrån avdelningarnas olika digitaliseringsplaner med områden, verktyg och teman. Alla förklaringar och aktiviteter sätts alltså inte upp då det inte får plats. Förskolor som har köpt in egna digitala verktyg får även dessa synliggjorda. 

IKT-coachernas ansvar – IKT-coacherna har fått i uppdrag att se över och hålla digitaliseringsväggen uppdaterad utifrån vad som arbetas med på förskolan och om det kommer nya dokument eller nytt material. Om de inte har tid att själva skriva ut och byta ut materialet, kan de kontakta mig så kommer jag till förskolan och fixar det. 

Feedback- Hittills har jag satt upp digitaliseringsväggar på tre förskolor, då en förskola har två hus så har jag skapat fyra digitaliseringsväggar. Jag har bokat in tid under våren för att skapa på resterande förskolor. Den feedback jag fått än så länge har varit väldigt positiv. Pedagogerna har uttryckt att de hunnit ta del av mer material, uppskattar att det finns tillgängligt på detta sätt också och känner att de lättare har tid och möjlighet att ta del av, läsa och använda sig av dokumenten/materialet som finns. De upplever att det blivit tydligare och mer synligt vad som faktiskt finns tillgängligt och att det finns mycket mer material än de hade koll på.  

Mitt arbete den senaste tiden

Utöver digitaliseringsplaner, handledningsmöten och digitaliseringsväggar så arbetar jag kontinuerligt med att uppdatera dokument och material. Jag skapar aktiviteter utifrån önskemål, kommer ut till förskolorna när de behöver hjälp och håller i aktiviteter med barngrupper. Jag deltar även i möten och samarbetar med olika områden inom förskolan. 

Pedagogiska träffar och workshops- Under våren kommer jag, tillsammans med några kollegor som har fokuspå hälsa och rörelse, pedagogens roll och specialpedagogen i förskolan, att hålla pedagogiska träffar för personalen. Teman för träffarna inkluderar workshops om hälsa, rörelse, pedagogens roll och digitala verktyg, samt information och diskussion kring skärmanvändning i förskolan enligt de nya riktlinjerna. Vi planerar och skapar nytt material som ska fungera som stöd i arbetet med dessa områden, inklusive dokument kring skärmanvändning. 

Jag har skapat instruktioner för en utomhusrobot som heter Rugged Robot och en aktivitet kopplad till den. Dessutom har jag utvecklat material som kan användas i arbetet med hälsa, rörelse och digitala verktyg. Tillsammans med ansvarig för pedagogens roll har jag skapat ett dokument som beskriver pedagogens roll i arbetet med digitala verktyg. Mer information från de pedagogiska träffarna, tips och dokument kommer i inlägg framöver. 

Samarbete med konstlådor – Jag har samarbetat med ansvarig för förskolans konstlådor för att integrera digitaliseringsarbetet i konstlådorna. Mer information om detta kommer också i inlägg längre fram, så håll utkik.  

Skapande av material –Jag har fått förfrågningar från olika avdelningar om att skapa aktiviteter och material kopplat till specifika teman och digitala verktyg. Det senaste har jag bland annat skapat en Blue-Bot-bana kopplad till rörelse och en Blue-Bot-bana/aktivitet utifrån formsången. Jag har skapat QR-koder kopplade till bondgårdsdjur, vattnets kretslopp och hållbar utveckling, samt aktivitetskort som kan användas till antingen Sphero bolt eller valfri robot, för att utforska världen. 

Digitaliseringshörna/skåp- Jag har fått möjligheten att vara med och skapa en digitaliseringshörna på en avdelning där avdelningens digitala verktyg synliggjordes tillsammans med aktivitetskort och instruktioner. Detta för att integrera arbetet med digitala verktyg på ett naturligt sätt och göra det tydligt för barnen vad de har möjlighet att arbeta med. Samt ett digitaliseringsskåp till en förskola med deras egna digitala verktyg.

Aktiviteter i barngrupp- Jag har varit ute på avdelningar och haft aktiviteter, dels med roboten Sphero bolt, green screen och barnen har fått måla efter projicering med tema ”Rock sockorna”.

Bilder och foton

De bilder och foton som finns i de aktiviteter och material som jag skapar är antingen foton som jag tagit själv när jag varit ute i barngrupp, bilder som jag skapat med hjälp av AI-tjänsten ”co-pilot” eller bilder hämtade från “Pixabay”. 

Taggar

Lämna ett svar

Skapa konto

Senaste blogginläggen

Arkiv

Här kan du bläddra bland äldre blogginlägg