Blogg
IKT står för information och kommunikationsteknik. Förskolans IKT-bibliotek är tillgängligt för alla som arbetar i förskolan och de digitala verktygen som finns i det bokas av mig som IKT-pedagog. I samband med bokning av material kan man även välja alternativen att boka mig som kommer ut till avdelningen och visar samt håller i aktiviteter med barnen kopplat till dels teman eller önskemål från pedagogerna. Det går också att kontakta mig för önskemål av att jag endast skapar material eller aktiviteter, skriver ut, laminerar och lämnar på förskolan. Ett alternativ är också att boka mig för handledningstid antingen enskilt eller för arbetslaget/förskolan, eller som stöttning samt hjälp med specifika saker som avdelningen är i behov av (inom digitaliseringsarbetet). Jag har även skapat ett dokument i våran teams-grupp som heter “digitalkatalog” där varje digitalt verktyg som går att låna från IKT-biblioteket presenteras/beskrivs med instruktion, film och bilder. Mer information för pedagogerna om IKT-biblioteket finns i den gemensamma informationsgruppen på teams.
IKT-biblioteket innehåller många olika digitala verktyg, allt från olika robotar till språkutvecklingsmaterial till green screen och färdiga aktiviteter kopplat till tema. Det finns även förklaringar och instruktioner utskrivna (även tillgängliga i teams gruppen) till dels hur de digitala verktygen fungerar, men också lite tips på vad man kan tänka på vid användning av dem. Det finns också mycket olika aktiviteter kopplade till olika teman, läroplansmål eller områden som är skapade utefter önskemål från förskolorna och pedagogerna.
Tillgänglighet, likvärdighet och ekonomi skulle jag kort säga är anledningen till att vi valde att ha ett IKT-bibliotek för kommunens förskolor istället för att köpa in digitala verktyg till varje förskola. Detta har även gett oss större möjlighet att erbjuda mer variation av digitala verktyg och även fokusera på utveckling.
I min tjänst driver och ansvarar jag för två stycken teams-grupper, dels “IKT-information förskolan” där alla medarbetare i förskolan är med, där ligger min bokningskalender, arbetsmaterial, aktiviteter, tips och idéer samt dokument för olika områden inom digitaliseringsarbetet, exempelvis “appbibliotek”, “tips på aktiviteter språkutveckling/Polyglutt”, “Matris för utveckling av digitala verktyg” med mer. Se exempel här nedan.
Den andra gruppen är “IKT-coacher för förskolan” och där ingår endast IKT-coacherna, där läggs upplägg inför träffar, dagordning, minnesanteckningar, material såsom “inventering av digitala enheter” tips, deras ansvar mm. ut. Här har pedagogerna möjlighet att komma med förslag på utvecklingsområden och material, det sker kompetensutveckling och tid till diskussioner på varje träff som är cirka två gånger per termin. Ibland har vi en liten workshop eller fokus på att utveckla kunskapen om ett digitalt verktyg.
Detta är ett forum där pedagogerna i förskolan får chansen att bli hörda, de får ha önskemål om vad som ska tas upp på IKT-coachträffarna, ge förslag och drömma om utvecklingen av digitaliseringsarbetet. Det var här som vi fick idén till exempelvis förskolans läsplattor! (Fortsätt hålla utkik för mer information kommer i senare inlägg)
För att komma i kontakt med mig skriver medarbetarna antingen i chatten på teams eller ett meddelande på min telefon eller ringer vid behov.
Taggar
Du måste vara inloggad för att publicera en kommentar.
🙂