Blogg

Digitala verktyg i förskolan

Hej och välkomna hit! Mitt namn är Hillevi Skoglund, jag är legitimerad förskollärare och har även läst några kurser inom digitalisering/digitala verktyg i förskolan. Jag arbetar som IKT-pedagog i Eda kommun med ansvar för förskolornas digitaliseringsarbete och utveckling av det.…
Hej och välkomna hit! Mitt namn är Hillevi Skoglund, jag är legitimerad förskollärare och har även läst några kurser inom digitalisering/digitala verktyg i förskolan. Jag arbetar som IKT-pedagog i Eda kommun med ansvar för förskolornas digitaliseringsarbete och utveckling av det. Min tjänst är uppdelad på 40% som IKT-pedagog och resterande tid i förskolan MEN från och med Januari 2025 kommer jag ändra riktning lite och byta ut arbetet som förskollärare till Bibliotekspedagog med fokus på språkutvecklingsarbete för barn i åldern 6-12 år. Här kommer ni få hänga med på hur mitt och förskolornas arbete ser ut, hur jag tänker och arbetar för att utveckla och förbättra! Och förhoppningsvis inspirera någon genom bilder, arbetssätt och annat material som jag kommer att dela med mig av. Var inte rädda att höra av er ifall ni har frågor, vill ta del av material eller har önskemål om vad mina inlägg kan handla om!

Uppdrag som IKT-pedagog i Eda kommun

Hej!

Mitt namn är Hillevi Skoglund, jag är 27 år, bor i Arvika, är utbildad förskollärare och har även gått några kurser inom digitalisering/digitala verktyg i förskolan. Jag arbetar som IKT-pedagog med ansvar för förskolorna i Eda kommuns digitaliseringsarbete och utveckling av det sedan 2,5 år tillbaka och på 40% sedan i våras. Framöver kommer ni kunna följa mig i min blogg ”Digitala verktyg i förskolan” och se vad vi arbetar med i förskolan, hur mitt arbete som IKT-pedagog kan se ut samt material och annat kul!  

Jag och min kollega Sofia (Sofia till vänster och jag (Hillevi) till höger).

Mitt arbete innebär dels att driva och utveckla digitaliseringsarbetet på förskolorna, skapa material, hålla förskolans IKT-informationskanal uppdaterad både med material, bokningstider, tips och inspiration! Jag ansvarar även för inköp av material, drivandet av IKT-bibliotek, ansvar för IKT-coacher och träffar, aktiviteter på förskolor, handledningstider för pedagoger och deltar på föräldramöten! Jag deltar i bildningsförvaltningens IKT-grupp och är med och arbetar fram dels idéer, IKT-plan samt matriser.

För mig är det viktigt att lyssna in och göra pedagogerna på förskolan hörda, jag skickar därför ut en enkät i slutet på varje vårtermin där de får chansen att komma med feedback, tips, idéer, tankar och önskemål både om årets arbete och kommande läsår! Jag lägger också vikt på och försöker hålla kontakt kontinuerligt med arbetslagen för att se hur det går för dem i arbetet men också för att kunna lyssna in behov och önskemål. Pedagogerna får också chansen att bli hörda genom våra IKT-coachträffar. 

Från våra pedagogiska träffar!

Dela-kulturen

I min tjänst ingår även att ibland få möjligheten att dela med mig av mina erfarenheter och arbetssätt, vilket jag tycker är så roligt! Dela-kulten är något som jag arbetar för, att dela med oss till varandra av dels material, aktiviteter och arbetssätt, saker behöver inte uppfinnas på nytt! Jag kommer därför i mina blogginlägg att dela med mig av material, dokument, arbetssätt och aktiviteter jag skapat och bilder som jag tagit ute på förskolorna. 

Jag har tillsammans med min kollega Sofia Andersson ansvarat för och anordnat pedagogiska träffar för kommunens medarbetare i förskolan, där vi dels höll i en liten föreläsningsdel och en workshop för att pedagogerna skulle få möjlighet att få en inblick i och själva se möjligheterna med digitaliseringen! 

Vi deltog även tillsammans på Framtidens lärande som hölls på Karlstads universitet under vårterminen 2023, där vi hade liknande upplägg, med presentation av material och arbetssätt, samt tagit med oss olika digitala verktyg för att de som kom på workshopen skulle få chansen att utforska, testa och ställa frågor.  

Bilder från Framtidens lärande 2023 på Karlstads universitet.

Mina tankar kring digitala verktyg

Att arbeta med digitala verktyg handlar inte om att ta bort något eller ersätta något som redan finns, vi använder digitala verktyg för att komplettera och förstärka lärandesituationer. Jag tror att genom att erbjuda barnen fler tillvägagångssätt och verktyg kan vi både inspirera till lärande och fånga flera barn i utforskandet och utvecklingen av lärandet. Att blanda analoga och digitala verktyg tror jag kan ge en djupare förståelse för arbetet, att exempelvis programmera en robot för att sedan programmera en kompis med analoga kort.

Världen vi lever i blir allt mer digitaliserad och för att barnen på ett rättvist sätt ska få möjlighet att hantera den värld som de kommer att växa upp i, så behöver vi alla som arbetar i förskolan arbeta aktivt för att ge alla barn möjlighet och förutsättningar för lärande om och med digitala verktyg. För att barnen senare i livet ska vara förberedda för de utmaningar som de ställs inför. Därför arbetar vi i Eda Kommun och jag som IKT-pedagog aktivt med digitaliseringsfrågor och utvecklingen och gör det vi kan för att ge barnen, oavsett vilken avdelning de går på, en likvärdig digital kompetens! Jag vill också tillägga att det är ett superkul arbete! 😊

Taggar

Lämna ett svar

Skapa konto

Senaste blogginläggen

Arkiv

Här kan du bläddra bland äldre blogginlägg