picture-592-1429190789.jpg

Blogg

Gästbloggen

Här bloggar kloka personer ur Pedagog Värmlands nätverk.

En dag med Pedagog Värmland och Skolord

Jag har haft förmånen att få arbeta tillsammans med Tobias Berger, Pedagog Värmland under en dag, för att utveckla deras sida Skolord. Skolord är en sida med ämnesord, som sedan är översatta till flera olika språk.

Skolorden är sammanställda av ämneslärare som har tagit fram typiska ämnesord i sitt ämne. Sedan träffas modersmålslärare från olika värmländska kommuner för att hjälpa till att översätta de här orden till så många språk som möjligt. Det här är ett pågående arbete, och sidan uppdateras löpande.

Under den dag som jag var på KAU, samlades femton modersmålslärare från Värmland, den här gången var det lärare från Karlstad, Hammarö och Kristinehamn som deltog. De språk som fanns representerade var arabiska, dari, kinesiska, spanska, bosniska, norska, tyska, ryska, somaliska, thailändska samt kroatiska. Min roll var att finnas med som lärare i svenska som andraspråk, med erfarenhet av att arbeta nära modersmålslärare.

Det var en mycket trevlig dag, med ett gäng entusiastiska modersmålslärare. Det är dock inte alltid så enkelt att översätta ämnesord. Jag fick bl.a. frågan om vad som är skillnaden mellan backstugusittare och livegen (i ämnet historia). Vi diskuterade också ordet jämkning (samhällskunskap), det ordet finns inte alls i vissa språk eftersom deras länder inte har det i sitt skattesystem. Abiotisk i biologi, är inte ett ord som jag hört så ofta. Vi diskuterade också likheter i många språk. Spanskan och svenskan visade sig ha många liknande ord i biologi. Några av dem som hade varit med vid ett tidigare tillfälle berättade om när de översatte ämnet sex- och samlevnad. Det hade varit många ord som krävde sin förklaring, och det hade blivit många roliga historier och skratt den dagen.

Om ni inte redan är bekanta med sidan Skolord hos Pedagog Värmland, tycker jag att ni ska gå in och bekanta er med den omgående. Man kan välja ord i listorna, och sätta ihop en egen aktuell lista till sina elever. Till några ämnen finns det även bilder.

/Louise Haglund, samordnare nyanländas lärande, Hagfors

Taggar

Lämna ett svar

Skapa konto

Senaste blogginläggen

Arkiv

Här kan du bläddra bland äldre blogginlägg