picture-592-1429190789.jpg

Blogg

Gästbloggen

Här bloggar kloka personer ur Pedagog Värmlands nätverk.

Lev bortom din komfortzon

Att bända på sin komfortzon gör att vi växer som människor. Att flytta väggarna om så bara för en liten bit gör att en större version av en själv får plats där inuti. Och att resa är ett utmärkt sätt att utmana sina egna ramar, ta ett rejält kliv ur den vardagliga bekvämlighetszonen och känna att man blir ett huvud eller två längre. Genom resan skapas en bredare förståelse för vår egen roll i ett världsligt sammanhang. Vi är världsmedborgare och vi reser för att finna andra men kanske främst för att finna oss själva.

Men ska det verkligen krävas att man reser bort för att finna sig själv? Att komma ifrån vardagen för att kunna växa som människa? Kan vi inte hitta oss närmare där vi är? Där i vardagen, där just nu?

Jag tror mycket handlar om den där zonen. Den där trygga lagom varma och lagom stora zonen där vi själva verkar. Namnet komfortzon har den inte fått utan anledning. I komfortzonen härskar bekvämligheten och dess bästa vän rädslan. Bekvämligheten och rädslan är beroende av varandra och där den ena går kommer också den andra. När väl bekvämligheten slagit rot slutar vi att utmana oss själva. För vad händer om man utmanar sig? Jo då finns rädslan där för att påminna oss om att bästa kompisen bekvämligheten minsann inte är kvar under vilka omständigheter som helst. Nej bättre då att vara rädd om bekvämligheten och bekväm i sin rädsla. Då har man i alla fall inte förlorat något.

Men att leva i rädsla för att förlora något innebär också att man aldrig på riktigt har vunnit. Att inte utmana sig själv, sina rädslor och sin bekvämlighet innebär också att man inte lever ut sin fulla potential. Och att inte utnyttja sin fulla potential innebär att du bara är en blek kopia av ditt riktiga jag. Om jag frågar mig själv eller någon annan om när de varit som lyckligast i livet så är det påfallande ofta det har handlat om förändring. När människor har brutit mönster, lärt sig nya saker och utmanat sig själv har de också växt som människor liksom deras uppfattning om världen.

Så passa på att leva ut din fulla potential, utmana dina invanda mönster och våga se bortom horisonten på din komfortzon. Om det stämmer att vi endast lever en gång, gör det som ett original och inte som en blek kopia! 

/Henrik Bodin, Nobelgymnasiet

Taggar

Lämna ett svar

Skapa konto

Senaste blogginläggen

Arkiv

Här kan du bläddra bland äldre blogginlägg