picture-592-1429190789.jpg

Blogg

Gästbloggen

Här bloggar kloka personer ur Pedagog Värmlands nätverk.

En dag av tankar!

Dagen i området som är vigt åt urbefolkningen Tribal. En vandring i skog och lantbruksmiljö där man lever för att skaffa föda av det som skogen ger och lantbruk i en naturnära miljö där man tar hand om sin jord på ett för naturen rätt sätt. Vi fick se både växter och djur på vårt besök och hur man tar hand om de resurser som finns. Att vi även fick se och träffa befolkningen i deras dagliga liv samt se hur de lever i en isolerad del av samhället  med ett eget språk och seder.

Även bussresan är en upplevelse då vi passerar de mest skiftande miljöer och scenariot ändras hela tiden ett land av kontraster. Apor på tak i byarna och ödlor i området blev en del av dagen. Livet i området ingav för mig ett lugn och en känsla av vördnad här lever människor i en harmoni med livet i övrigt här behövs inga pengar utan man byter varor med varandra och ägnar sin tid åt familj och att se efter sin natur eller ska man säga sitt skafferi.

Husen var murade med tegel gjort av den lerhaltiga jorden och sammanfogade med bruk gjort av lera och kospillning golv och även utrymmet utanför huset är täckt av ett lager med samma blandning och sedan borstat med en blöt borste till en slät yta. Detta gav även funktioner att jämna ut temperaturen i husen samt något ämne i ko spillningen motverkade att vissa insekter går in i huset. Utanför huset torkade man majskorn för att sedan göra mjöl av det.

På hemvägen från en av familjerna hade man påbörjat murning av en ny grund för huset där blandade man natursten med tegel och fick även veta att den stenen som man använde var marmor. Man använder det man har nära även om nu jag ser marmor som ett exklusivt material så är det dock bara en sten. Undrar om inte dessa människor har ett otroligt harmoniskt liv där kärlek till familj och natur är deras liv. Visst förmodar jag att medellivslängden kanske inte är så hög men tror inte det är så väsentligt i deras vardag som vår.

Det är viktig kunskap dessa människor bär med sig som kan gå förlorad om området exploateras eller människorna väljer att leva på ett annat sätt här bryr sig ingen vem John Dewy är men learning and doing är en del av uppfostran och en framgångsfaktor i deras liv. Här har allt ett sammanhang och själva kärnan måste var symbios i livet mellan natur och människa. En tanke från ett varmt Indien där luften vibrerar av entusiasm och leende människor.                      

Tack och hej från Daniel och Nobel i Indien.

Taggar

Lämna ett svar

Skapa konto

Senaste blogginläggen

Arkiv

Här kan du bläddra bland äldre blogginlägg