picture-2443-1576838554.jpg

Blogg

Dekan Jessica Erikssons blogg

Dekan för lärarutbildningsnämnden vid Karlstads universitet, lektor i svenska språket, fil dr i nordiska språk med språkhistorisk inriktning, ämneslärare i svenska och psykologi.

Ett första inlägg

Jag heter Jessica Eriksson och är dekan för lärarutbildningsnämnden vid Karlstads universitet sedan 2018. I praktiken betyder det att jag är ordförande i den nämnd som är ansvarig för kvaliteten i lärarutbildningarna, och alltså på heltid ägnar mig åt att strategiskt styra lärarutbildningarna framåt. Det är ett roligt och många gånger ganska svårt jobb, inte minst i dessa tider när skolan, läraryrket och lärarutbildningarna är i fokus i samhällsdebatten och där olika politiska direktiv avlöser varandra. 

Som ni kanske känner till är Pedagog Värmland sedan ett år tillbaka organisatoriskt placerat på Karlstads universitet, där lärarutbildningen och RUC är närmast ansvariga. Under det senaste året har det skett en del förändringar av portalen. Det finns fler kopplingar till verksamheten på universitetet, exempelvis fler artiklar och inlägg med forskningsanknytning, utan att vi för den sakens skull har minskat på de delar av portalen som redan är väl uppbyggda. Det är verkligen roligt och givande att få ta del av alla inslag på Pedagog Värmland. Vi hoppas att kunna utveckla portalen ytterligare, så att den blir en betydelsefull länk mellan verksamma lärare och universitetet. 

Efter årsskiftet tänkte jag börja blogga här. Ni kommer att få ta del av min vardag och mitt arbete med lärarutbildningen, men också av en del funderingar jag har kring läraryrket, skolan och undervisningen. Det handlar inte om att det kommer att vara presentationer av lärarutbildningen, eller av pågående forskning. Sådant finns i andra typer av inlägg här på portalen. Jag kommer istället att ge er ganska personliga reflektioner utifrån min vardag. Jag är inte någon erfaren bloggare, så jag får utveckla den här biten stegvis. 

Jag har själv en bakgrund som lärare. Under nio år jobbade jag på Södertörns Fria Hantverksgymnasium mellan Tumba och Tullinge utanför Stockholm. Jag är ämneslärare i svenska och psykologi, men undervisade även i kultur- och stilhistoria. Jag kommer att återvända till min tid som lärare i mitt bloggande och berätta mer om mina erfarenheter därifrån. 

Jag doktorerade i nordiska språk vid Uppsala universitet 2004. Min avhandling har inte någon koppling till skolan egentligen, utan handlar om en adelsdams dagboksanteckningar från 1700-talets första hälft. Jag analyserade språket i den 240 sidor långa dagboken och gav sedan ut handskriften i bokform med kommentarer till texten. Jag kom till Karlstads universitet 2008 som lektor i svenska språket, och undervisade i svenska på de flesta lärarprogrammen under ett par år. Därefter blev jag prefekt (avdelningschef) för först Avdelningen för språk och därefter Institutionen för språk, litteratur och interkultur. Därifrån tog jag sedan steget vidare till dekan för lärarutbildningsnämnden.

I dagsläget hinner jag inte forska så mycket, men har skrivit läroböcker och på fritiden några barnböcker. Jag bor i Karlstad tillsammans med min snart 8-årige son och en gatuhund från Brasilien som vi har tagit hand om.

Jag ser fram emot att få blogga här på Pedagog Värmland och hoppas på att kunna tillföra olika perspektiv här. Därmed önskar jag er alla en god jul och ett gott nytt år!

På återhörande,
Jessica Eriksson

Taggar

Lämna ett svar

Skapa konto

Senaste blogginläggen

Arkiv

Här kan du bläddra bland äldre blogginlägg