Artiklar

Här kan du läsa alla artiklar som är publicerade på den här webbplatsen.

Forum lärande 2025 – Vikten av lärares ämnesdidaktiska kompetens i läs- och skrivlärande

Lärare behöver didaktiska kunskaper i läs- och skrivutveckling för att kunna möta elever med olika förutsättningar.

Det är helt enkelt en central kompetens för alla lärare, oavsett vilka årskurser eller ämnen de undervisar i, säger Annelie K. Johansson och Eva Tarander, lärarutbildare i svenska vid Karlstads universitet.  Debatten om vad som är god läs- och skrivundervisning har under årens lopp gått i vågor och just nu är den återigen aktuell. En av anledningarna är de dalande resultaten i olika mätningar. En annan är det förändrade medielandskapet och sätten vi kommunicerar på.

Annelie K. Johansson och Eva Tarander håller i seminariet Tidigt läs- och skrivlärande i pedagogisk verksamhet: teori, praktik och möjligheter under Forum lärande. Passet handlar om grundläggande läs- och skrivundervisning för lärare i förskoleklass, på fritidshem och årskurs F-6 i grundskolan samt skolledare.

En numera vanlig modell för att beskriva läsande och skrivande är the Simple View of Reading. Seminariet inleds med en översiktlig genomgång av modellen och av vad språklig medvetenhet innebär för elevers läs- och skrivutveckling av Eva och Annelie. Den teoretiska introduktionen följs av presentationer av två lärare som berättar om konkreta undervisningsupplägg från lågstadiet. Avslutningsvis ges en reflektion på temat att organisera för kollegialt lärande i läs- och skrivundervisning. 

Varför vill ni delta på Forum lärande?

– Vi vill visa på vikten av kompetenta lärare med gedigna ämneskunskaper, säger Eva och Annelie. Det är en fråga som ligger på flera organisatoriska nivåer. Utifrån en kurs i tidigt läs- och skrivlärande som vi gett inom ramen för Uppdragsutbildning AB i samarbete med AcadeMedia har vi möjlighet att ge en bild av hur teori kan samspela med konkreta undervisningsgrupplägg samt hur arbetet kan organiseras på en mer övergripande nivå.

Vad hoppas ni att deltagarna ska ta med sig?

– Att de ska känna sig stärkta i vad god läs- och skrivundervisning kan vara, säger Eva och Annelie. Ytterligare en förhoppning är att starta samtal ute i organisationerna om vad goda förutsättningar för läs- och skrivundervisning är. Vi är stolta över att kunna genomföra det här passet i samverkan mellan oss som undervisande lärare på universitetet, de två lärare på fältet som gått vår kurs och den kvalitetsutvecklare från AcadeMedia som vi samarbetat med under kursen gång.

Mer information

Ansvariga för seminariet Tidigt läs- och skrivlärande i pedagogisk verksamhet: teori, praktik och möjligheter är Annelie K. Johansson tillsammans med Eva Tarander, båda lärarutbildare i svenska vid Karlstads universitet. Övriga presentatörer: Ellinor Allen, kvalitetsutvecklare, Läs-, skriv- och matematikutveckling, AcadeMedias grundskolor, Anna Ekblom, lärare åk 1 i Vittra, Halmstad och Anna Basel Azzo, lärare i förskoleklass i Noblaskolan, Hemdal. De har tillsammans erfarenhet från allt från förskoleklass till lärarutbildning.

Text: Maria Nilsson, Karlstads universitet

Lämna ett svar

Skapa konto