Artiklar

Här kan du läsa alla artiklar som är publicerade på den här webbplatsen.

Så tränas framtidens förskollärare i att väcka teknikintresse och utmana könsnormer

Hur väcker man barns intresse för teknik redan i förskolan? Blivande förskollärare fick nyligen praktisk träning i att planera och genomföra undervisning som kombinerar teknik och kreativitet, med målet att göra barn till aktiva upptäckare i en digital värld – och bana väg för fler tjejer inom teknikområdet.

Under termin fyra i förskollärarprogrammet vid Karlstads universitet deltog studenterna i en större laboration där de fick utforma och testa undervisningsaktiviteter inom teknikområdet. Verktyg som Makey MakeyBlue-Bot och olika programmerbara enheter användes för att skapa lekfulla och lärorika moment där både analoga och digitala inslag kombinerades.

– Genom att arbeta med exempelvis kretskort och bygga tekniska system som vägar, avloppslösningar eller interaktiva modeller får studenterna, och i förlängningen barnen, konkret arbeta med hur tekniken formar vår vardag och hur vi människor påverkar tekniken, säger Frost Sara Borg, adjunkt i fysik och lärare i kursen.

– Förskollärarens roll är att väcka nyfikenhet och förundran hos barn. Det handlar om att väcka frågor som ”Varför låter det nu men inte nyss?” och uppmuntra barnen att utforska svaren, säger Janni Karlsson, adjunkt i pedagogiskt arbete och lärare i kursen.

Tidigt teknikintresse för att jämna ut könsgapet

En viktig del av laborationen handlade om att synliggöra och utmana traditionella föreställningar om teknik som något främst för pojkar. Genom att lyfta kvinnliga förebilder och stärka studenternas trygghet i teknikområdet vill utbildningen bana väg för ett teknikintresse som inkluderar alla barn.

– Flickors väg in i teknik- och ingenjörsyrken har historiskt sett inte varit lika självklar som pojkars, säger Jeanni Flognman, adjunkt i teknik och lärare i kursen. Om vi vill se fler tjejer på teknik- och naturvetenskapsprogrammen i gymnasiet måste intresset börja byggas redan i förskolan och det är där våra studenter kan göra verklig skillnad.

”Inspirerad att fortsätta utforska teknik i förskolan”

Laborationen innehöll många kreativa inslag. En studentgrupp programmerade en robot som tog sig från Sverige till Eurovisionfinalen i Schweiz, där låten Bara bada bastu av bandet KAJ spelades upp. En annan grupp byggde en bondgård där en bonde tog sig fram till sina kor för att genomföra ett kosläpp. Flera ämnesområden integrerades – från geografi till estetik.

– Uppgiften kändes utmanande i början, men när vi fick testa praktiskt blev det både roligt och konkret, säger Molly Sundberg, student. Det var också inspirerande att se hur många andra ämnen man kan koppla in i den här typen av undervisning.

– Jag känner mig mycket mer motiverad att fortsätta utforska teknik och digitala verktyg tillsammans med barnen i förskolan nu, säger Maria Grengård, student.

Digitala verktyg som hjälpmedel i undervisningen

Laborationen knyter också an till den pågående samhällsdebatten om digitalisering i förskolan. Kursledarna betonar att digitala verktyg i förskolan inte handlar om passiv skärmtid, utan om medvetna pedagogiska val som ger barnen möjlighet att skapa och utforska.

– Förskollärarstudenterna tränas i att använda digitala lärverktyg med ett tydligt pedagogiskt syfte, säger Janni Karlsson. Barnen blir medvetna konsumenter och aktiva producenter av digitalt innehåll i stället för passiva konsumenter.

Studenterna Maria Grenegård, Filippa Ling Eriksson, Meja Zetterlund och Hanna Palmqvist grupp byggde en bondgård där en bonde tog sig fram till sina kor för att genomföra ett kosläpp.
Studenterna Alva Hagström, Molly Sundberg, Lova Rodehn och Emelie Johnsson programmerade en robot som tog sig från Sverige till Eurovisionfinalen i Schweiz.
Lärarna Jeanni Flognman, adjunkt i teknik, Frost Sara Borg, adjunkt i fysik och Janni Karlsson, adjunkt i pedagogiskt arbete.

Lämna ett svar

Skapa konto