Här kan du läsa alla artiklar som är publicerade på den här webbplatsen.
För Marie Nilsberth var läraryrket ett givet yrkesval, och hon tycker fortfarande att lärare har ett av samhällets viktigaste uppdrag. Efter en karriär som mellanstadielärare och specialpedagog, utbildar hon idag blivande lärare vid Karlstads universitet. Hon bedriver forskning om skola och undervisning, och blev i dagarna professor i pedagogiskt arbete vid lärosätet.
Marie Nilsberths forskning handlar om interaktion, skriftspråkande och lärande i olika pedagogiska sammanhang, med ett särskilt intresse för betydelsen av skolans digitalisering i relation till frågor om likvärdighet och inkludering.
– För närvarande bedriver jag forskning i flera projekt som handlar om hur undervisningens praktiker förändras i takt med nya informationsteknologier i skola och samhälle. Vi var tidiga med att studera hur mobiltelefoner egentligen används i klassrummet, och i senare projekt har jag med kollegor uppmärksammat hur olika lärplattformar fått en central roll framförallt på högstadiet och i gymnasieskolan.
Marie Nilsberth menar att det är viktigt att pedagogisk och didaktisk forskning om undervisningens digitalisering bidrar med kunskap riktat till lärare, men även till den politiska nivån. Inte minst i dagens debatt kring digitalisering i skolan, där diskussionens vågor går höga, men där det ibland saknas en tydlig forskningsgrund. Den breda lanseringen av AI-tjänster på bred nivå som vi ser idag beskrivs ibland som ett genombrott motsvarande boktryckarkonsten. Det ställer helt nya frågor om kunskap och lärande – vilket ju är skolans område.
– Skolan har flera parallella uppdrag, som både handlar om kunskapsutveckling och att skapa sociala sammanhang som kan förbereda alla elever för att aktivt kunna delta i ett demokratiskt samhälle. Stora samhällsförändringar som till exempel digitaliseringsprocesser och att vi har infört fria skolval tycks ha gjort skolan mer individualiserad. Med min forskning vill jag belysa frågor om hur undervisning kan utformas för att möta en mångfald av elever i dagens digitaliserade klassrum.
Ett av Maries forskningsprojekt handlar om den så kallade nordiska grundskolemodellen, där en forskargrupp från Karlstad tillsammans med forskare från Finland och Danmark följt fyra nordiska skolor från 1970-talet och fram till idag. Skolan som mötesplats för mångfald var en viktig idé bakom utformningen av den nordiska grundskolan, och vi ser hur detta ur elevernas perspektiv verkar vara viktigt än idag.
– För dagens högstadieelever är konstant uppkoppling på sociala medier självklart. När mobilen inte lagts i mobilskåpet under lektionstid står de i ständig kontakt med kompisar, föräldrar, syskon och farmor – ”alla” sociala relationer är idag delvis digitala. När de är hemma kan de alltid nå skolan via lärplattformen, och på mobilerna kommer notiser när läraren lagt in ny information. Både socialt och kunskapsmässigt är skolan idag digitaliserad. Trots detta visar det sig att skolan som en fysisk plats att gå till är fortsatt viktig för eleverna, och inte låter sig ersättas av vare sig lärplattformar eller chattar.
Marie menar att det behövs ännu mer pedagogisk forskning om hur vi ska förhålla oss till nya tekniker i utbildningssammanhang. Framförallt behövs mer tvärvetenskapliga samarbeten där forskare med expertis inom teknik, samhällsvetenskap och humaniora tillsammans med utbildningsvetenskaplig forskning kan bidra med olika perspektiv.
Marie Nilsberth gick sin lärarutbildning vid dåvarande Högskolan i Karlstad. Hon har också en examen som specialpedagog.
– Jag har arbetat på grundskolans alla stadier, i olika roller. För mig handlar läraryrket om att hjälpa andra att växa. I första delen av mitt yrkesliv riktades det till barn och ungdomar, nu till blivande lärare på grundnivå samt yrkesutövande speciallärarstudenter som redan har massor med jobberfarenheter bidra med. Det skapar väldigt spännande diskussioner!
Marie betonar återigen att skolan är en viktig mötesplats för barn och unga i vårt digitala samhälle med stor påverkan av sociala medier.
– Kanske har frågor om vad vi ska ha skolan till i ett demokratiskt samhälle aldrig varit viktigare, mot bakgrund av en ökande åsikts-polarisering och stora sociala skillnader i samhället. Forskning behöver bidra till diskussioner om skolans innehåll. Vilka slags kunskaper är viktiga i olika ämnen? Hur kan klassrummet bli en plats där barn och unga får tillfälle att interagera med andra och formas som personer? Vad är skolans roll och vad ska vi ha klassrummet till i ett föränderligt samhälle? Det ser jag som grundläggande frågor som jag vill fortsätta att belysa genom min forskning.
Läs mer om Marie Nilsberths forskning i hennes forskarprofil.
Marie Nilsberth installeras till professor vid Karlstads universitet under Akademisk högtid 2025 som firas 17 oktober.
Text: Charlotte Palm Berggren, Karlstads universitet