Här kan du läsa alla artiklar som är publicerade på den här webbplatsen.
”Genom min kliniska praktik har jag vid flera tillfällen mött dessa elever, de som kan men som av olika skäl inte klarar skolarbetet, och som därför har varierade behov av insatser. Jag ville bidra med forskningsbaserad kunskap inom detta område för att bättre förstå och stödja dessa elever.” Det säger Tove Ekelund som forskar om twice exceptional, även förkortat 2e, där eleven både är särskilt begåvad och har en funktionsnedsättning, till exempel dyslexi, ADHD eller en språkstörning.
Tove Ekelund är doktorand i pedagogiskt arbete vid Karlstads universitet. Hon tillhör forskarskolan GiftED vars syfte är att utveckla kunskap om särskild begåvning i skola och förskola. Hennes forskningsintresse för området twice exceptional bottnar i hennes yrkesbakgrund och praktiska erfarenhet.
– Till yrket är jag legitimerad logoped, lärare, specialpedagog och har en examen i utbildningsledarskap. Jag har lång yrkeserfarenhet från både hälso- och sjukvården och skolans värld. Under många år arbetade jag som logoped, till exempel med dyslexiutredningar för barn, unga och vuxna. I skolan var jag verksam som lärare, specialpedagog och skolledare med särskilt ansvar för specialpedagogiskt utvecklingsarbete. Genom min kliniska praktik har jag vid flera tillfällen mött dessa elever, de som kan men som av olika skäl inte klarar skolarbetet, och som därför har varierade behov av insatser. Jag ville bidra med forskningsbaserad kunskap inom detta område för att bättre förstå och stödja dessa elever.
Det kan vara svårt att upptäcka dyslexi hos elever med särskild begåvning, eftersom det kan finnas trots en fungerande läsförståelse.
– Eleven kan gissa sig till svar genom sammanhang och nyckelord och framstå som en god läsare. Det kan leda till att dyslexi förblir oupptäckt och odiagnostiserad under lång tid. Det här är en grupp som riskerar att förbises. Orsaken anses vara att begåvningen maskerar läs- och skrivsvårigheterna, något som brukar kallas för dold dyslexi. Stavningssvårigheter är ibland det enda tecknet på kombinationen dyslexi och särskild begåvning.
Att forskningen ska komma till nytta är ett mål.
– Jag hoppas kunna bidra till att öka medvetenheten om elever med twice-exceptionality och ge yrkesverksamma verktyg för att tidigt identifiera och stödja dessa elever. På en bredare nivå hoppas jag också att resultatet från min forskning kan påverka skolor och kommuner genom att bidra till förbättrade rutiner och ökad kompetens kring särskild begåvning och samförekomst av funktionsnedsättningar. Detta är ett område som har stor betydelse inte bara för individerna själva, utan också för samhället i stort. Genom att bedriva forskning på detta område hoppas jag kunna bidra med kunskap som kan förbättra både identifiering och stödet för dessa elever i skolan. Forskning och skolans pedagogiska praktik behöver komma närmare varandra genom att bygga broar mellan teori och praktik.
Tove vill uppmuntra lärare som funderar på att börja forska att ta steget.
– Deras erfarenhet från klassrummet är ovärderlig och behövs inom forskningen. Att forska är ett väldigt stimulerande och roligt arbete, även om det samtidigt kan vara utmanande och svårt. Det ger en fantastisk möjlighet att fördjupa sig i frågor man brinner för och kan påverka skolutvecklingen. Ett första steg kan vara att gå en masterutbildning eller att delta i forskningsprojekt tillsammans med forskare.
Läs mer om Tove Ekelund och hennes forskning.
Tove Ekelund har skrivit böcker utgivna av Studentlitteratur inom områdena dyslexi, särskild begåvning och twice-exceptionality:
* Om dyslexi: Läs- skriv- och språksvårigheter, utgiven 2023
* Särskild begåvning och twice-exceptionality: Inkluderande undervisning och pedagogisk differentiering, utgiven 2024
Båda böckerna har handfasta och praktiska förslag på hur lärmiljöer kan skapas för att tillgängliggöra och berika lärandet.
Här kan du se en film som förklarar området särskild begåvning, dyslexi och twice-exceptionality.
Läs mer om forskarskolan GiftED.
Text: Maria Nilsson, Karlstads universitet
Läs fler artiklar i vår serie om skolforskare på Karlstads universitet.