Här kan du läsa alla artiklar som är publicerade på den här webbplatsen.
”Min forskning bottnar i ett intresse för människor, kombinerat med ett engagemang i ämnesdidaktiska frågor. Jag är intresserad av hur man lär och vad man gör av det man lär och har lärt sig i ett längre perspektiv.” Det säger Stig-Börje Asplund som efter 17 år som gymnasielärare sadlade om och numera kan titulera sig professor i pedagogiskt arbete vid Karlstads universitet.
Stig-Börje Asplund utbildade sig till lärare under mitten av 1990-talet vid det som då var Högskolan i Karlstad. Efter examen arbetade han som gymnasielärare i svenska och historia i 17 år. Hösten 2005 började han en forskarutbildning vid Karlstads universitet och undervisade samtidigt halvtid på gymnasiet.
– Tanken var att skriva en licentiatuppsats, men det blev istället en doktorsavhandling om fordonspojkars litteratursamtal som jag disputerade med 2010. Efter forskarstudierna fortsatte jag att arbeta som gymnasielärare några år, innan jag sökte mig till akademin 2014 och anställdes som lektor i pedagogiskt arbete vid Karlstads universitet.
Att starta en forskarkarriär har aldrig varit något mål i sig, men av någon anledning hamnade han ändå i akademin.
– Till viss del är det en slump, men det är såklart också ett resultat av mina handlingar och av en omgivning som stöttat och uppmuntrat. Min forskning bottnar i ett intresse för människor, kombinerat med ett engagemang i ämnesdidaktiska frågor. Jag är intresserad av hur man lär och vad man gör av det man lär och har lärt sig i ett längre perspektiv.
Någon direkt uppfattning om vad det innebar att forska hade inte Stig-Börje.
– Men jag kom snabbt in i det och upptäckte att det här med att analysera data, dra slutsatser och skriva text passade mig bra, och det var egenskaper som funkade bra i akademin. En stor del av forskningen handlar mycket om det; nämligen att försöka förstå de data man har för handen, sätta teorier i arbete och sedan kommunicera detta genom att bland annat skriva artiklar.
Att forskningen ska komma till nytta är ett mål för Stig-Börje Asplund. Han har framför allt forskat om pojkars och mäns läspraktiker samt yrkeslärande inom gymnasial yrkesutbildning. Utöver detta har han även forskat om skolungdomars literacypraktiker. Flera av forskningsprojekten har varit, och är, praktiknära, där samverkan med lärare och lärarlag varit centrala inslag.
– Just nu är jag involverad i tre större externfinansierade forskningsprojekt. Ett av projekten handlar om vilken betydelse den nordiska grundskolan haft såväl kunskapsmässigt som socialt för de elever som gick på högstadiet under 1970-talet och för dagens elever. Vi är ett tiotal forskare från flera nordiska länder som deltar i det projektet. I ett annat projekt som finansieras av Skolforskningsinstitutet sker en samverkan med yrkeslärare på en gymnasieskola, och där försöker vi utveckla undervisning inom olika yrkesämnen för att skapa bättre förutsättningar för elever att lära sig ett yrkesämne.
Utöver detta driver han ett forskningsprojekt som finansieras av Riksbankens Jubileumsfond. Där vill han tillsammans med kollegor bidra med kunskap om vad, hur, när och varför arbetarmän i skogsbygd läser, och hur deras läspraktiker har förändrats över tid och generationer.
– Jag hoppas så klart att min forskning ska göra skillnad, någonstans på något sätt. Den mer praktiknära forskningen sker ofta i samverkan med lärare och där är en förhoppning att vi tillsammans kan utveckla en undervisning som kommer elever till nytta. Kanske kan min forskning också bidra till reflektion och diskussion kring hur man kan bedriva ett läsfrämjande arbete.
Stig-Börje har hittat sin plats inom akademin, men kan sakna den dagliga kontakten med gymnasieeleverna.
– Ja, särskilt första året. Min tid som gymnasielärare har betytt mycket för mig, det är många möten och människor som satt sina spår. Det har varit en ynnest att få arbeta så nära ungdomar och följa dem under så lång tid. Läraryrket är ett fantastiskt yrke, och jag har ju i en mening inte lämnat det eftersom jag idag kan ägna mig åt både forskning och undervisning. När jag började att arbeta på universitetet upptäckte jag också att det här med att forska inte alls var det ensamarbete jag upplevde som doktorand. Idag forskar jag tillsammans med kollegor och det är fantastiskt givande, spännande och lärorikt. Och även om det är en rätt tuff bransch och periodvis också ett ganska hårt arbete – det är verkligen inget 9 till 5 jobb – inser jag också att jag är priviligierad som får jobba med just detta.
Till den som funderat på att börja forska säger Stig-Börje Asplund:
– Gör det! Det är en kreativ verksamhet som är både stimulerande och inspirerande. Det finns många sätt att närma sig forskning, exempelvis genom att delta i något praktiknära forskningsprojekt eller läsa en masterutbildning. Det är också möjligt att bedriva forskarstudier samtidigt som man är verksam som lärare.
Läs mer om Stig-Börje Asplund och hans forskning.
Text: Maria Nilsson, Karlstads universitet
Läs fler artiklar i vår serie om skolforskare på Karlstads universitet.