Här kan du läsa alla artiklar som är publicerade på den här webbplatsen.
Med färgglada kostymer, spännande experiment och fantasifulla dramaövningar avslutades årets omgång av projektet Lilla Bokbryggan. På Alsters förskola fick barnen uppleva en kreativ och lekfull stund tillsammans med förskollärarstudenter från Karlstads universitet.
Under läsåret har förskolor runt om i kommunen arbetat med de två utvalda böckerna Hej till alla småkryp och Hur mår Dim?, vilket avslutades med ett besök av blivande förskollärare. Studenterna hade i sina arbetsgrupper förberett olika pedagogiska moment som knöt an till projektets litteratur, med inslag från bland annat naturvetenskap, drama och bild.
Besöket inleddes med en teater där studenterna, utklädda till bokkaraktärerna, levandegjorde berättelserna för barnen. Därefter fick barnen gå mellan olika stationer – från att leka småkrypsdetektiver och gå på insektsjakt, till att måla med naturmaterial och experimentera med vad som flyter eller sjunker i vatten.
Förskolläraren Alexandra Hedlund på Alsters förskola var mycket positiv till samarbetet.
– Det här knyter ihop påsen kring det vi jobbat med under många månader. Det har varit jättekul som avslutning på projektet och barnen har verkligen uppskattat det.
Lilla Bokbryggan är ett samverkansprojekt mellan barn- och ungdomsförvaltningen, kultur- och fritidsförvaltningen och, sedan 2012, även Karlstads universitet. Projektet startade 2009 och återkommer årligen i både kommunala och fristående förskolor. Syftet är att främja barns språkutveckling, läslust och lärande genom litteratur och skapande aktiviteter.
Under läsåret 2024–2025 deltar omkring 2 500 barn från 151 förskoleavdelningar i projektet.
– Vi ser många fördelar med att samarbeta med Karlstads universitet, berättar Christina Neu, barnbibliotekarie vid Karlstads Stadsbibliotek. Studenterna bidrar med att genomföra avslutningsaktiviteter som vi själva inte skulle hinna med. Dessutom får de möjlighet att praktiskt använda sina kunskaper i ämnen som naturvetenskap och bild i verkliga möten med barnen. Det är verkligen en win-win.
Text: Linnéa Andersson, Karlstads universitet.