Artiklar

Här kan du läsa alla artiklar som är publicerade på den här webbplatsen.

Hallå där Åsa Bongnell-Höjer… 

… som är kommunikatör och projektledare för ForskarFredag. Den 26 september bjuder ni in elever i årskurs 9 och gymnasiets årskurs 1 till ForskarFredag på Karlstads universitet och anmälan är nu öppen. Vad är ForskarFredag egentligen – och varför ska man inte missa det?

– ForskarFredag är en nationell vetenskapsfestival som äger rum varje år i Sverige. Syftet med evenemanget är att göra forskning och forskare mer tillgängliga och inspirerande för allmänheten, särskilt för unga. Genom en mängd olika aktiviteter, föreläsningar och experiment får deltagarna en chans att upptäcka hur spännande och mångsidig forskning kan vara. Man ska inte missa ForskarFredag eftersom det är en unik möjlighet att få en inblick i den senaste forskningen, träffa forskare och kanske till och med hitta sin egen passion för vetenskap.

Vad brukar överraska elever som kommer till ForskarFredag för första gången?

– Elever som besöker ForskarFredag för första gången blir ofta överraskade av hur interaktiv och engagerande forskningen kan vara. Många förväntar sig kanske torra föreläsningar, men istället möts de av hands-on experiment, spännande demonstrationer och möjligheten att själva delta i forskningsprojekt. Det är också vanligt att elever blir förvånade över den bredd av ämnen som täcks – från naturvetenskap och teknik till humaniora och samhällsvetenskap.

Ni har ett riktigt brett program – från religion i andra länder till bakterier som kan ta bort plast och utsläpp. Vad hoppas ni att eleverna tar med sig från dagen?

– Vi hoppas att eleverna tar med sig en känsla av nyfikenhet och inspiration från dagen. Genom att visa den mångfald av forskning som pågår på Karlstads universitet hoppas vi att eleverna inser att vetenskap inte bara är något som sker i laboratorier, utan att det påverkar alla aspekter av våra liv. Vi vill också att de ska känna att forskning är något de själva kan vara en del av, oavsett deras intressen eller bakgrund.

Hur tror du att en dag som denna kan påverka ungas syn på forskning och universitetet?

– En dag som ForskarFredag kan ha en stor inverkan på ungas syn på forskning och universitetet. Genom att få träffa forskare och se deras passion och engagemang på nära håll kan unga få en mer positiv och realistisk bild av vad forskning innebär. Det kan också hjälpa till att bryta ner fördomar och göra universitetet till en mer tillgänglig och attraktiv plats för framtida studier. För många kan det vara första gången de ser forskning som en möjlig karriärväg.

Hur kan man som skola förbereda sig inför dagen – eller är det bara att dyka in med öppet sinne?

– Det bästa sättet att förbereda sig inför ForskarFredag är att komma med ett öppet sinne och en vilja att utforska. Det kan vara bra att i förväg titta på programmet och planera vilka frågor man vill ställa. Lärare kan också förbereda eleverna genom att diskutera de olika ämnena som kommer att tas upp och kanske till och med genomföra några förberedande experiment eller diskussioner i klassrummet. Men det viktigaste är att vara nyfiken och redo att lära sig något nytt!

Sista dag för anmälan är den 20 maj, men vänligen notera att det är först till kvarn som gäller. Läs mer information här om dagen!

Lämna ett svar

Skapa konto