Här kan du läsa alla artiklar som är publicerade på den här webbplatsen.
Under Forum lärande 2025 kommer Stephan Sundin, rektor på Mörmoskolan F-6, och Elisabeth Bellström, fritidshemsutvecklare i Hammarö kommun, att leda ett pass om hur fritidshemmen kan skapa förutsättningar för en mer kvalitativ och likvärdig undervisning i fritidshemmen. Deras gemensamma arbete har lett till konkreta framsteg, som de nu vill dela med sig av för att inspirera och ge deltagarna praktiska verktyg.
I Hammarö kommun identifierade man ett tydligt behov av att stärka det pedagogiska arbetet inom fritidshemmen. För att möta detta behov anställdes en fritidshemsutvecklare 2022, med målet att förbättra likvärdigheten mellan fritidshemmen, stärka professionen och skapa en starkare vi-känsla. En annan central aspekt var att utveckla rektors pedagogiska ledarskap och förbättra det systematiska kvalitetsarbetet. Genom att ta fram en modell för gemensamma arbetssätt och rutiner, med fokus på undervisning, ville man skapa en långsiktig och hållbar utveckling av fritidshemmens pedagogiska arbete.
– Arbetet inleddes på två skolor, och Mörmoskolan var en av de första att ta del av satsningen, berättar Stephan. Satsningen har visat sig vara en framgång och har lett till en ökad kvalitet och likvärdighet i fritidshemsundervisningen. Idag arbetar Elisabeth, vår fritidshemsutvecklare, på samtliga F-6 skolor i kommunen och leder utvecklingsarbetet tillsammans med de rektorer som har ansvar för fritidshemmen.
Under sitt pass på Forum Lärande 2025 kommer Stephan och Elisabeth att dela med sig av sina erfarenheter från arbetet med att organisera det systematiska kvalitetsarbetet, med särskilt fokus på undervisning, kollegialt lärande och fortbildning. De kommer att ge konkreta exempel på hur rektorer och fritidshemsutvecklare kan skapa delaktighet och samsyn kring uppdraget. De kommer också att tala om hur de arbetat med anpassade lärmiljöer och hur eleverna på fritidshemmet får en aktiv roll i planering och reflektion av verksamheten.
– Under passet vill vi visa hur rektorer kan organisera utvecklingsarbete på fritidshemmen och vad som sker när lärare i fritidshem får rätt förutsättningar, tid, kunskap och möjlighet att beforska och analysera sin egen verksamhet, säger Elisabeth. Vi vill även ge deltagarna möjlighet att reflektera över hur de, i sina respektive roller, kan bidra till att stärka kvalitetsarbetet på fritidshemmen.
– ”Tillsammans är vi bättre” är ett av Hammarö kommuns motton, och detta utvecklingsarbete genomsyras av den tanken, säger Stephan.
Text: Linnéa Andersson, Karlstads universitet