Artiklar

Här kan du läsa alla artiklar som är publicerade på den här webbplatsen.

Forum lärande 2025 – Hur vi lyckades höja elevernas betyg i matematik med enkla medel

Niklas Pallin, matematiklärare på Älvstrandens Bildningscentrum 7-9 i Hagfors, och Kattarina Hjern, skolans IKT-strateg, slog sina kloka huvuden ihop och hittade ett vinnande koncept förra läsåret. Efter en termin hade nästan 20 procent av eleverna i åk 8 förbättrat sina resultat i matematik, 14 elever av 75. På Forum lärande berättar de om hur de gjorde, vilka framgångsfaktorerna var och hur de tänker framåt.

Niklas Pallin och Kattarina Hjern

Allt startade med att Kattarina Hjern valde att praktisera som elev i klass 8A under en hel vecka. 

– Syftet var att känna hur eleverna upplevde situationerna i klassrummen, och målet var att, utifrån elevperspektivet, försöka hitta nya vägar för pedagogerna att vässa sina digitala färdigheter så att undervisningen skulle bli ännu bättre. På matematiklektionerna var det flera elever som uttryckte önskemål om att “få Pallin i repris”, för “han förklarar ju så bra men man glömmer ju vad han säger”, berättar hon.

Framgångsfaktorer

Tanken väcktes att spela in Niklas Pallins genomgångar av de olika talen i matteboken. Filmerna skulle sedan göras tillgängliga för eleverna så att de kunde titta flera gånger, pausa och repetera, och också kunna sitta hemma tillsammans med vårdnadshavare och räkna.

– Vem som helst kan ju spela in en genomgång och lägga upp på Youtube, och det vi gjorde är inte heller något sensationellt nytt, många andra lärare har spelat in lektioner under åren och gjort tillgängliga för alla på nätet, säger Niklas. Det som var avgörande för framgången hos oss är att eleverna har mig som lärare. De känner mig och vet hur jag uttrycker mig. Är det något de inte förstår kan de fråga på lektionstid. Detta ger en större trygghet, mycket större än om de skulle hänvisas till filmer som någon okänd spelat in, och som de inte kan fråga eller diskutera med efteråt. 

– Vi har också sett att när eleverna börjar diskutera matematik blir intresset för ämnet större och då lär de sig fortare, säger Kattarina. Ytterligare något som vi tror bidrog till framgången var att filmerna följer de matteböckerna som eleverna använder. Allmänna genomgångar i matematik som finns på Youtube kan bli för teoretiska för vissa elever, men här säger Niklas det som står i boken och visar hur man räknar ut talen. Vi hade aldrig jobbat på det här sättet förut, och bara det att vi gjorde något helt nytt uppskattades av eleverna.

Till att börja med var Niklas inte alldeles bekväm med tanken att bli filmad och var osäker på tekniken, men där kom Kattarinas kunskaper in. 

– Vi provfilmade, gick igenom hur man lägger upp filmer på Youtube och hur man länkar till filmerna i elevernas Google Classroom. Efter ett tag blev flera av Niklas kollegor nyfikna på vad vi pysslade med och hjälpte till med att filma, säger hon. 

Vill sprida sina fina resultat

Projektet med filmerna startade sent på höstterminen 2023. När betygen i matematik i årskurs 8 var satta på våren 2024 visade det sig att sex elever som inte haft godkänt betyg i nu lyckats med den bedriften, och åtta elever hade höjt sina mattebetyg. Förbättringar sågs för 14 av 75 elever, det är nästan 20 procent.

– Det tycker vi är jättebra! Vi fortsätter på samma spår och finns tillhands för att hjälpa och inspirera de kollegor som vill jobba på liknande sätt. Vi tror på konceptet och tycker att det är roligt att göra något som vi ser leder till framgång, säger Niklas Pallin.

Niklas och Kattarina vill båda delta på Forum lärande för att visa att det går att lyckas väldigt bra om man tänker utanför gängse ramar och jobbar på annorlunda sätt. 

– Man ska inte vara rädd för att testa något nytt. Att till exempel välja att se elevperspektivet på klassrumsundervisningen kan leda till mycket nytt och spännande!

Text: Maria Nilsson, Karlstads universitet

Lämna ett svar

Skapa konto