Här kan du läsa alla artiklar som är publicerade på den här webbplatsen.
Till Forum Lärande 2025 välkomnas skolans professioner på alla nivåer, huvudmän, forskare och lärarutbildare till Karlstads universitet. Deltagarna skapar sitt eget program genom att välja mellan en rad valbara pass. Inom ramen för de valbara passen finns ett brett utbud av panelsamtal där besökarna får möjlighet att fördjupa sig i de mest aktuella och viktiga frågorna som påverkar dagens och framtidens skolvärld.
– Vi har samlat både interna och externa experter och spännande deltagare till varje panelsamtal, säger Monica Evermark, en av projektledarna för konferensen. Deltagarna får möta moderatorer med stor erfarenhet och expertis inom sina respektive områden.
Bland de medverkande finns bland annat Tomas Persson, statlig utredare för läroplansutredningen, som kommer att delta i samtalet om den nya läroplanen för grundskolan och Åsa Lundqvist, särskild utredare för elevhälsoutredningen, som kommer att vara med i panelsamtalet om en förbättrad elevhälsa. Sara Jons, VD för Ljungbergsfonden som genomför olika utbildningsprojekt inom teknik, naturvetenskap och entreprenörskap, bidrar också med ett samtal om skärmtid i förskolan. Ett annat panelsamtal som väcker stort intresse handlar om AI och utbildning, lett av Margareta Friman, prorektor vid Karlstads universitet. Här medverkar även Micke Kring från RISE och Linnéa Stenliden, professor i pedagogiskt arbete vid Linköpings universitet
– En av konferensens höjdpunkter blir panelsamtalet med skolminister Lotta Edholm. Hon kommer, tillsammans med flera andra spännande deltagare, att diskutera de 80 pågående utredningarna inom utbildningsområdet och ge sin syn på vilka problem som behöver åtgärdas, samt vilka förslag som finns för att förbättra skolväsendet, säger Monica.
Den nya läroplanen har väckt många frågor och funderingar. Vad innebär de största förändringarna, och vilka fördelar och utmaningar följer med dessa? Hur kan vi säkerställa att den nya läroplanen ger alla elever de bästa förutsättningarna för att nå sin fulla potential? Detta samtal kommer att ge en detaljerad inblick i de förändringar som är på gång och hur de kan påverka undervisningen i klassrummet.
Hur kan vi stärka elevhälsan för att bättre tillgodose elevernas behov? I detta samtal diskuteras hur elevhälsan kan utvecklas för att inte bara stödja elevernas välmående utan även deras lärande och skolframgång. Med experter och praktiker på plats kommer samtalet att belysa både de möjligheter och de utmaningar som finns i dagens elevhälsa.
Det svenska skolsystemet står inför en rad utmaningar, vilket återspeglas i de 80 utredningarna som har genomförts de senaste åren. Men vad innebär alla dessa utredningar för den svenska skolan? Vilka är de största problemen som behöver åtgärdas och vilka konkreta lösningar och förslag finns för att förbättra utbildningen på alla nivåer?
Skärmtid har blivit ett hett ämne när det gäller barns tidiga lärande. Hur ska vi hantera digitala lärverktyg i förskolan? Detta samtal kommer att diskutera balansen mellan att ge barn tillgång till digitala resurser och att samtidigt säkerställa deras hälsosamma utveckling. Här får du också insikter om hur vi säkerställer att barnen är förberedda för den digitala världen inför skolstarten.
Barnens rättigheter har en central plats i dagens skoldebatt. Hur kan vi säkerställa att barns röster hörs och respekteras i beslutsfattande processer? Och hur kan skolan bidra till att skydda och främja barns rättigheter? Detta samtal kommer att ta upp de viktigaste frågorna kring barns rättigheter och hur vi i skolans värld kan agera för att göra skillnad.
AI är på väg att förändra många delar av vårt samhälle, och utbildningen är inget undantag. Hur förändrar AI vår syn på lärande och undervisning? Vad betyder AI för fusk och hur kan vi använda AI som en resurs för att främja kritiskt tänkande? Detta samtal belyser både de möjligheter och de utmaningar som AI innebär för utbildningssystemet.
Den digitala utvecklingen har på kort tid förändrat vårt samhälle, med nya teknologier och arbetssätt som genomsyrar de flesta aspekter av livet. Samtidigt har digitaliseringen inom skolan inte alltid hållit jämna steg med samhällets snabba tekniska framsteg. I detta samtal diskuteras hur vi ska rusta våra barn och unga för ett digitalt samhälle när skolan inte alltid har den digitala infrastruktur och kompetens som krävs. Hur kan skolorna anpassa sig för att förbereda elever för en värld där digital kompetens är en självklarhet? Diskussionen tar även upp de utmaningar och möjligheter som skolans digitalisering innebär, samt de kompetensbehov som finns för att minska gapet mellan samhällsutveckling och utbildning.
Det nationella professionsprogrammet är ett nytt initiativ för att stärka och utveckla kompetensen hos förskollärare, lärare och rektorer. I detta samtal diskuteras vad detta program innebär för skolans personal och hur det kommer att påverka utbildning och fortbildning. Programmet syftar till att skapa en tydligare och mer strukturerad väg för fortbildning och meritering, vilket kan bidra till en högre kvalitet på undervisningen och en mer professionell arbetsmiljö. Samtalet kommer att belysa hur det kan komma att implementeras och vilka förändringar det medför för såväl individer som organisationer inom skolsektorn.
Text: Linnéa Andersson, Karlstads universitet