Här kan du läsa alla artiklar som är publicerade på den här webbplatsen.
Den 1 januari 2025 blev den nationella verksamheten ULF (Utbildning, lärande och forskning) permanent. Det har även utsetts nya styr- och ledningsgrupper på nationell och regional nivå, och ULF:s tidigare noder har omorganiserats. Forskningskoordinator för ULF-verksamheten vid Karlstads universitet är Maria Hjalmarsson, professor i pedagogiskt arbete och vice ordförande för Lärarutbildningsnämnden.
ULF:s tidigare noder har omorganiserats och blivit fem istället för fyra: Nord-, Syd-, Öst-, Väst- och Huvudstadsnoden. Karlstads universitet ingår i Västnoden tillsammans med Göteborgs universitet, Chalmers tekniska högskola, Jönköping University, Högskolan i Borås och Högskolan Väst samt skolhuvudmän med ULF-avtal. Arbetet i de nya noderna har påbörjats under hösten 2024, och vid Karlstads universitet har ett lokalt ULF-råd bildats.
Två större inventeringar och behovskartläggningar har genomförts vid Karlstads universitet under tidigare år. Dessa har legat till grund för arbetet inom Karlstadsdelen av ULF. Inventeringarna och behovskartläggningar har genomförts tillsammans med samverkande skolhuvudmän och lärarutbildningens forskningscentrum: CSD (Centrum för de samhällsvetenskapliga ämnenas didaktik), CSL (Centrum för språk- och litteraturdidaktik), SMEER (Centre of Science, Mathematics and Engineering Education Research) samt UBB (Utbildnings- och Idrottsvetenskapliga studier av Barn och Barndom),
– Det lokala ULF-rådets arbete kommer under våren 2025 främst att kretsa kring genomförandet av en ny kartläggning inför kommande anslagsperiod, säger Maria Hjalmarsson. Kartläggningen kommer dels att inrikta sig mot att inventera vilka stödstrukturer som utvecklats för att bedriva forskning i samverkan, dels att undersöka och utveckla former och infrastrukturer för spridning av resultat från ULF-projekt och annan forskning. Kartläggningen kommer även att titta på vilka problemområden som verksamma i skola och akademi ser som särskilt angelägna för forskning i samverkan.
ULF finansieras av regering och riksdag med lärosäten och skolhuvudmän som medfinansiärer. I regeringens proposition Forsknings-och innovation för framtid, nyfikenhet och nytta (2024/25:60), föreslås stödet till ULF att fortsätta öka under den kommande fyraårsperioden med 12,5 miljoner kronor per år från dagens dryga 53 miljoner kronor.
ULF (Utbildning, lärande och forskning) har övergått i reguljär verksamhet: Detta efter att under åtta års tid ha byggts upp av ett stort antal verksamma forskare, lärare och skolledare på lärosäten och hos skolhuvudmän.
Det var den 20 december 2024 som ett tioårigt nationellt ULF-avtal signerades av ordförande för SUHF respektive Ifous. SUHF, Sveriges universitets- och högskoleförbund, representerar 27 lärosäten med lärarutbildning medan Ifous representerar skolhuvudmännen.
Avtalet gäller från och med den 1 januari 2025 och reglerar formerna för praktiknära forskning i samverkan. För genomförandet står fem noder och många regionala och lokala ULF-grupperingar runt om i landet.
ULF är en satsning för att utveckla och förbättra undervisningen i skolverksamhet och lärar- och förskollärarutbildning genom en stärkt vetenskaplig grund. Praktiknära forskning i samverkan utgår från skolans behov av kunskap, och bygger på en infrastruktur med gemensamma forskningsmiljöer och mötesplatser, förenade anställningar och andra modeller som stödjer skolprofessionernas deltagande i hela forskningsprocessen. Målet är att successivt bygga upp en kunskapsbas som är öppen för forskare, lärare, förskollärare och övriga skolans yrkesverksamma.
Läs mer om det nationella ULF-arbetet
Här hittar du mer information om den nya ULF-organisationen
Här hittar du Forsknings- och innovationsproposition 2024/25:60
Läs mer om ULF-arbetet på Karlstads universitet
Text: Maria Nilsson, Karlstads universitet