Barnens universitet

På Karlstads universitet pågår massor med spännande forskning som vi vill berätta om. För trettonde året i rad kan du som är 8-12 år ta del av spännande forskning som pågår på Karlstads universitet.

På Barnens universitet får du träffa forskare som tar oss med på ett spännande föredrag inom ett speciellt ämnesområde. Sex nya avsnitt hålls på måndagar i höst. Första tillfället äger rum måndag den 5 oktober 2020. Under rådande omständigheter så kommer platserna vara begränsade till femtio platser, efter Folkhälsomyndighetens rekommendationer.

Två flickor med skyddsglasögon som håller i varsin bägare med färgad vätska.

Två tillfällen per måndag

Barnens universitet kommer att genomföras vid två tillfällen per dag. Vid det första tillfället är skolklasser välkomma på Barnens universitet kl.13.00. Klassen anmäler sig till juliane.radke@kau.se.

Skolklasser går direkt till Aula magna där programmet äger rum. Var gärna på plats cirka 15 minuter innan. Möjlighet till gratis buss finns.

Det går även att se Barnens universitet via videokonferens, som kommer finnas till det aktuella tillfället.

Allmänhetens program

Det andra tillfället för Barnens universitet är kl.15.00, med samling utanför Aula magna från och med kl.14.15. Till det här tillfället är alla barn mellan 8 och 12 år välkomna och anmälan sker till juliane.radke@kau.se.

Du får gärna ta med dina föräldrar eller annan anhörig.

Om man planerar att komma med en grupp på över 10 personer måste man anmäla det senast en vecka i förväg till juliane.radke@kau.se.

Program

5/10

Mediciner som förändrade världen

Redan på 1400-talet experimenterades det med att ge blod, men de moderna medicinerna kom först på 1700-talet från växtriket. Vissa av de allra viktigaste medicinerna som kom under 1900 talets början, upptäcktes av en ren slump, som exempelvis penicillin.  Välkomna ombord så ska vi ta med er på en resa genom tiden och besöka vissa viktiga hållplatser som har förändrat världen!

Jörgen Samuelsson och Torgny Fornstedt

12/10

Twitter på vikingatiden? Om runor och runstenar 

För 1000 år sedan skrev man inte med samma alfabet som vi har idag, utan med runor. Runt om i landet står fortfarande runstenar med inskrifter på och genom dem kan vi få en inblick i vikingarnas liv. Men vad var runor och vad användes de till? Här ges en presentation av vikingarnas alfabet och deras textvärld.

Nils Dverstorp och Jessica Eriksson

19/10

Vem lyssnar du på?

Det finns många som påverkar oss i livet – föräldrar, lärare, kompisar och youtubers! Medier används av alla idag och det är viktigt att förstå hur de fungerar, oavsett om det är TV, tidningar eller TikTok. Vi pratar om reklam, influencers och vad som egentligen formar hur vi ser på världen.

Erika Hellekant Rowe

9/11

Stark som stål!

Följ med och se hur vi tillverkar stål i Hagfors! Vi berättar om hur stål blir till och förklarar de olika stegen i processen. Varför behövs olika stålsorter och vad är det för skillnad på dem? Kanske har delar av bussen eller bilen du kommit hit med formats med vårt stål?

Victoria Bergqvist från Uddeholm

16/11

Hur skapar vi framtidens material av trä?

Snart finns det mer plast än fisk i våra världshav. En otäck tanke eller hur? Men vad kan vi göra för att förhindra att det sker? Kan vi använda trä och tillverka framtidens material? Det tror vi! Kom och lyssna på oss när vi beskriver hur vi kan använda våra träd i skogen för att tillverka nya material som kan ersätta plasten. Världen behöver ett nytt sätt att se på material!

Katarina Roos, Adrianna Svensson och Anna Kjellberg från Stora Enso

23/11

Småkrypens hemliga maskerad

Gillar ni att klä ut er? Det gör småkryp också. Kom och upplev hur småkryp kan lura sina fiender genom att klä ut sig! En del försöker se läskiga och farliga ut så inte något djur ska våga äta upp dom. Andra är bra på att kamouflera sig så de inte syns. Några luktar så äckligt så att andra djur sticker därifrån direkt!  

Stina Eriksson, Raviv Gal och Jeffery Marker

Datum: 
2020-11-23 13:00
Plats: 
Karlstads universitet, Aula Magna
Universitetsgatan 2
651 88 Karlstad
Målgrupp: 
Klasser med barn 8-12 år.

Anmälan

Klasser anmäler sig till juliane.radke@kau.se

Sista anmälningsdag: 
2020-10-09
Kostnad: 
Barnens universitet är ett gratisarrangemang

Kontaktuppgifter

Kontaktperson: 
Juliane Radke, Karlstads universitet