Artiklar

Här kan du läsa alla artiklar som är publicerade på den här webbplatsen.

Elever behöver digital läsförståelse

Svenska elever behöver hjälp att fullt ut förstå vad de läser på nätet. De har ofta stora kunskaper och förmågor, men måste få verktyg för hur de kan tolka texter i en digital miljö. Det framkommer i ny forskning vid Karlstads universitet.

– Att läsa en tryckt text och att läsa en text på nätet medför olika typer av utmaningar, eleverna måste få jobba med båda delarna. Man kan inte bara fokusera på tryckta texter och tänka att det är samma typ av läsförståelse på nätet, säger Marie Wejrum som precis lagt fram sin avhandling Läsa bredvid raderna: Högstadieelevers kritiska läsning av digitala multimodala argumenterande texter

Marie Wejrum, doktor i pedagogiskt arbete vid Karlstads universitet.
Foto: Peter Pasalic Östborg

Kompetenta elever

I sin forskning har Marie undersökt hur högstadieelever tar till sig och samtalar om argumenterande texter på nätet. Och även om kunskaperna i källkritik och läsförståelse kan vara stora bland eleverna behöver de också få kunskaper som hjälper dem att tolka texten i sin helhet i en digital miljö där till exempel bilder, länkar och filmer kan vara en del av texten samtidigt som den finns i ett sammanhang som påverkar läsningen. 

– Eleverna är så kompetenta, de kan så mycket och resonerar så klokt tillsammans. Ändå litar de ofta på det de läser, berättar Marie.

Hon pekar bland annat på att läsningen påverkas av om eleven blir engagerad i frågan eller inte.

– Om man håller med om det som argumenteras för i texten och blir känslomässigt engagerad och tycker det är viktigt, då är det plötsligt inte lika viktigt med vem som är avsändare.

Medvetna textkonsumenter

Men även om elever behöver mer guidning och få mer stöd för att förstå och tolka texter på nätet så är de inte alls några passiva konsumenter som översköljs av information utan kontroll.

– Jag har sett att ungdomarna konsumerar medier på medvetna och intrikata sätt. De hittar egna vägar att använda medier på ett sätt som de själva önskar. De är absolut inte passiva, säger Marie. 

Den kompetensen tror hon skulle kunna användas betydligt mer i klassrummet. Elevernas kunskaper kan tas tillvara på i undervisningen genom att arbeta gemensamt med texter och analyser. Samtalet i sig, och delad kunskap mellan eleverna, är en nyckel som Marie pekar på i sin forskning. 

Marie är medveten om att hennes forskning läggs fram i en tid när frågan om hur digitala verktyg ska användas i skolan är högaktuell.

– Jag hoppas att jag kan bidra med ett lite annat perspektiv. Vi kan inte bara fokusera på tryckta texter och släppa det digitala. Vi måste göra både och för att rusta eleverna för framtiden, säger hon.

Marie Wejrum disputerade i pedagogiskt arbete vid Karlstads universitet den 20 september 2024 med avhandlingen ”Läsa bredvid raderna: Högstadieelevers kritiska läsning av digitala multimodala argumenterande texter”. Hela avhandlingen går att läsa här: https://kau.diva-portal.org/smash/record.jsf?pid=diva2%3A1886695&dswid=1631

Redaktör: Peter Pasalic Östborg/Charlotte Palm Berggren

Foto: Max Fischer/Pexels

Lämna ett svar

Skapa konto