Artiklar

Här kan du läsa alla artiklar som är publicerade på den här webbplatsen.

Carina ska lära lärarstudenter om ledarskap

Carina Marcusson Norlander
Carina Marcusson Norlander är förstelärare på Sundstagymnasiet i Karlstad och undervisar på Humanistiska programmet i svenska, historia, kultur- och idéhistoria.

Carina Marcusson Norlander är en av de 22 ledarskapsdidaktiker som kommer att träffa lärarstudenterna på Karlstads universitet i höst. Ledarskapsdidaktikerna är verksamma lärare som är erkänt duktiga på ledarskap i klassrummet och kommer ge lärarstudenterna exempel från vardagen i skolan.

– Att jobba med ledarskapet är något av det viktigaste vi har i skolan, säger Carina Marcusson Norlander. Du har många stora grupper och grupper som ser väldigt olika ut som du ska få att fungera och samtidigt leda mot ett mål. Det är ett stort ansvar som du är ganska ensam med. I skolan kan det dessutom vara så att du har planerat din lektion och är väl förberedd, men så dyker det upp något som gör att du plötsligt måste tänka om – lokalen är upptagen, det blir en konflikt mellan elever eller något annat. Då krävs det att du kan anpassa dig snabbt till situationen.

Ta det inte för personligt

– För att bli en bra ledare behöver du bli medveten om vilken roll du har som lärare, säger Carina Marcusson Norlander. Du måste vara en tydlig ledare samtidigt som du behöver skapa bra relationer, vara personlig men utan att bli privat. Det är en utmaning att förhålla sig professionell, att inte ta det för personligt när det är något som inte fungerar. Som Thomas Nordahl sa, du som lärare är ansvarig för att relationen ska fungera.

Jag är här för elevens skull

– Om en elev ifrågasätter något försöker jag att inte gå i försvarsställning utan tänker på att jag är här för elevens skull. Och om någon inte gjort en uppgift, så blir jag inte arg på den eleven, utan försöker hitta ett sätt att bolla tillbaka ansvaret. Det är inte för min skull eleven ska ha gjort uppgiften, utan jag behöver hjälpa eleven att hitta den egna motivationen.

– Det har funnits en tradition från förr att läraren ska vara auktoritär, men det fungerar inte i längden. Då behöver man tillrättavisa eleverna hela tiden: Lägg ner mobiltelefonerna! Lyssna! Sluta prata! och så vidare. Istället ska man skapa ett klimat som bygger på respekt och där eleverna jobbar för att de vill, för att vi har ett gemensamt mål.

Carina har tidigare jobbat inom omsorgen med människor med utvecklingsstörning. Det fick henne att förstå att bemötandet har väldigt stor betydelse för hur människor utvecklas.

– Om man tror att människor kan utvecklas, är mycket vunnet, säger Carina Marcusson Norlander.

Ledarskapsdidaktikerna är ett initiativ från Karlstads universitet och Regionalt Utvecklingscentrums (RUC) samverkanskommuner.

Här ser du vem som är ledarskapsdidaktiker i din kommun

Karin Kanlen Lang, Arvika kommun

Katarina Hellund Eriksson, Filipstads kommun 

Anita Warnqvist, Filipstads kommun 

Monica Andersson, Grums kommun

Pernilla Ernstsson, Hammarö kommun 

Cecilia Lang, Hammarö kommun 

Fredrik Magnusson, Hammarö kommun 

Åsa Thörnqvist, Hammarö kommun

Ulrica Sjövall, Karlskoga kommun

Ulla-Carin Boes, Karlstads/Hammarö gymnasieskola

Helena Eråker Olsen, Karlstads kommun 

Gunilla Hedmark, Karlstads kommun

Ola Lindholm, Karlstads/Hammarö gymnasieskola, Karlstads kommun

Carina Marcusson Norlander, Karlstads/Hammarö gymnasieskola, Karlstads kommun

Sofie Nilsson, Karlstads kommun 

Susanne Malmberg Olsson, Karlstads kommun

Martin Wetterheim, Karlstads/Hammarö gymnasieskola, Karlstads kommun

Liselott Öberg Strid, Karlstads kommun 

Ulrika Nordling Myrman, Kristinehamns kommun 

Ann-Sofie Skott, Kristinehamns kommun 

Lotta Svedberg, Uppsala kommun

Lämna ett svar

Skapa konto