Blogginlägg

Ut och njut!

Sista veckan på jobbet innan semestern. Vi har en lång lista på vad som ska hinnas med den här veckan. Det är lite ut med det gamla och in med det nya (läsåret menar vi). Det har varit en fantastisk vår med massor av härliga, intressanta och lärorika utedagar med både förskolegrupper, förskoleklasser, skolklasser och pedagoger. Vi har kommit hem fem dagar i vecka och luktat rökt korv (enligt våra trettonåriga döttrar) efter att ha stått vid elden för att bränna lera, smida järn eller lagat dagens lunch. Men vad vi njuter av detta!

Från okunskap till ISKUNSKAP

Denna lilla rubrik kan betyda skillnad på liv och död. Nu låter jag lite dramatisk men det är faktiskt sant. I måndags var jag med för första gången i mitt liv och sågade upp en vak, ganska hårt jobb ska jag erkänna. Denna vak (som finns på Tullholmsviken) kommer vi nu i Naturskolan använda oss utav för att elever i årskurs nio i Karlstads skolor ska få prova på att ”plurra” i.

Mer ullstrumpor till barnen i julklapp.

Kalla små tår är inte så skönt att ha.  Idag, under min uteförmiddag har jag kommit på två saker att skriva på min önskelista inför julen. Det första är som ni ser i rubriken, ullstrumpor till alla barn så de slipper frysa när vi är ute. Det andra är att fler tillfällen, för att fånga lärande, synliggörs och tas tillvara. Idag har jag haft ett sådant tillfälle som gör mig alldeles lycklig. På Karlstads Naturskola har vi plats-baserat lärande som ett av våra ledord. Idag har jag haft turen att uppleva detta på flera olika sätt. Jag tar det från början….

Förankra skolan i det omgivande samhället

Under två veckor har Solbussens verksamhet fokuserat på tema Träd. Detta tema har funnits i många år på Naturskolan och har alltid varit populärt hos elever och lärare. Det praktiska arbetet för eleverna under dagen är att gallra, att gemensamt i mindre grupper fälla träd. Nytt för i år är att vi kombinerar vår utedag med ett studiebesök på Stora Enso. Denna idé föddes när Karlstad kommuns klasser började arbeta med Skolutvecklingsprogrammet NTAs tema Papper. Det är ett tekniktema där eleverna möter tekniska system som pappersframställning och pappersåtervinning.

Reflektion

Det har varit höstlov och skolan med dess personal och elever får en välbehövlig timeout. Även vi som inte har ferietjänst får en liten timeout när mycket av verksamheten ligger nere. Denna paus ger oss möjlighet att stanna upp och reflektera över höstterminens start och ladda upp inför terminens sista halva.

Det här är vi!

Alla borde skriva en platsannons någon gång! Det har vi precis gjort och genom den fick vi sätta ord på vår verksamhet och fundera vilka förmågor och kvalitéer vi har och som vi söker i en medarbetare. Vi som arbetar på Naturskolan har några gemensamma nämnare. Vi trivs utomhus. Vi gillar möten mellan människor. Vi tror på lärande för hållbar utveckling. Vi gillar att arbeta ämnesövergripande. Vi gillar att utmana och utveckla oss själva och andra. Vi har inget emot att få lite skit under naglarna och äta mat som lagas över öppen eld. Vi har fokus på platsbaserat lärande.