Blogg
Skolnärvaroprojektet är ett samverkansprojekt i Karlstad kommun. Projektet ska arbeta främjande, förebyggande och åtgärdande för att minska skolfrånvaro och dess negativa konsekvenser på kort och lång sikt. Målgruppen är elever med oroväckande hög eller total skolfrånvaro men också personal i förskola, grund- och grundsärskola, gymnasieskola och gymnasiesärskola. Projektet är förvaltningsövergripade mellan Barn och ungdomsförvaltningen, Gymnasieförvaltningen och Arbetsmarknads- och socialförvaltningen.
Projektgruppen består av Sara Lindahl, som är projektledare, och resursteamet. Resursteamet är en del av projektet som är sammansatt av olika funktioner med specialpedagogisk, psykosocial kompetens och medicinsk kompetens. Vi är fem personer som ingår i teamet och vårt uppdrag är att vara ett stöd i skolornas arbete med skolfrånvaro genom att arbeta på flera nivåer. Här kan ni följa vårt arbete och projektets väg framåt!
Sara Lindahl, projektledare för Skolnärvaroprojektet, fick ta emot andrapriset i Årets nytänkare.
Årets nytänkare går till en medarbetare eller en arbetsgrupp som i sin vardag har tänkt annorlunda och hittat nya lösningar för att förbättra verksamheten.
I år gick andrapriset till projektet Skolnärvaro där Sara Lindahl är projektledare:
– Vi hoppas att vår modell kan vara ett stöd och ett verktyg för att lyfta ansvaret från eleven, ta reda på orsaken till frånvaron, skapa en gemensam syn kring eleven och fördjupa oss i hur vi kan förebygga den här problematiken, säger hon.
– Pengarna ska på något sätt gå till de här eleverna som har kämpat och utmanat sig själv gång på gång tills det bara inte gick mer.
”Med stort engagemang har Sara Lindahl drivit skolnärvaroprojektet med uppdrag att minska skolfrånvaron hos barn och unga. Hon har tagit fram en ny modell, med ett team bestående av kuratorer, specialpedagoger, skolsköterskor och familjebehandlare, som ska hjälpa skolans personal att förebygga, upptäcka och tidigt reagera på elevers höga skolfrånvaro. Skolnärvaromodellen ska införas i alla kommunens skolor. Projektet drivs i samverkan mellan barn- och ungdomsförvaltningen, gymnasieförvaltningen och arbetsmarknads- och socialförvaltningen”.
Taggar
Här kan du bläddra bland äldre blogginlägg