Blogg
Skolnärvaroprojektet är ett samverkansprojekt i Karlstad kommun. Projektet ska arbeta främjande, förebyggande och åtgärdande för att minska skolfrånvaro och dess negativa konsekvenser på kort och lång sikt. Målgruppen är elever med oroväckande hög eller total skolfrånvaro men också personal i förskola, grund- och grundsärskola, gymnasieskola och gymnasiesärskola. Projektet är förvaltningsövergripade mellan Barn och ungdomsförvaltningen, Gymnasieförvaltningen och Arbetsmarknads- och socialförvaltningen.
Projektgruppen består av Sara Lindahl, som är projektledare, och resursteamet. Resursteamet är en del av projektet som är sammansatt av olika funktioner med specialpedagogisk, psykosocial kompetens och medicinsk kompetens. Vi är fem personer som ingår i teamet och vårt uppdrag är att vara ett stöd i skolornas arbete med skolfrånvaro genom att arbeta på flera nivåer. Här kan ni följa vårt arbete och projektets väg framåt!
Nu börjar vi komma tillbaka från semestrar och arbetet drar igång på allvar igen. Vi hoppas att ni är utvilade och fyllda med ny energi att ta er an det nya läsåret. Vi vill nedan tipsa om lite litteratur och filmer att kickstarta läsåret med!
Det material som vårt arbete bygger på är bland annat Skolverkets rapport ”Skolfrånvaro och vägen tillbaka” och SKLs ”Vänd frånvaro till närvaro” men framför allt SOU rapporten ”Saknad” som vi har skrivit om i ett tidigare blogginlägg. Det är några skrifter som vi verkligen kan rekommendera för att öka kunskapen om skolfrånvaro och vad skolan kan göra för att hjälpa elever som har en hög frånvaro.
För att öka skolnärvaron poängteras ofta hur viktigt det är att lärare och annan personal i skolan har en god relation till eleverna. Vi vet också att många barn som har problematisk skolfrånvaro har neuropsykiatriska svårigheter. Därför rekommenderar vi även dessa böcker:
Elever med neuropsykiatriska svårigheter – – vad gör vi och varför? av Gunilla Carlsson Kendall
Beteendeproblem i skolan av Bo Hejlskov Elvén
Förstå och arbeta med ADHD av Gunilla Carlsson Kendall
Det finns även många bra filmer som belyser NP-problematik. Vi vill tipsa om filmerna från Föreningens Attentions Ung. Tips! Om du inte ser alla, börja att titta på ”I morgon ska jag vara normal”.
Taggar
Här kan du bläddra bland äldre blogginlägg