Blogg
I den här bloggen får du smakprov på hur vi på Hagaborgsskolan i Karlstad utforskar hur man kan arbeta med grunderna i programmering med elever i F-3. Jag som står bakom bloggen heter Lisa Thörne och är lärare i förskoleklass. Under hösten 2017 kommer jag att arrangera tre workshops med lärarlaget där vi kommer att testa programmering i olika former. I den här bloggen vill jag dela med mig av tips och idéer från vårt arbete! Det är experimentellt, utforskande, undersökande. Häng med, det blir kul!
13 mars – Källkritikens dag. I förskoleklass valde vi idag att prata om det vi ser i bilder och film – är allt vi ser sant?
13 mars – Källkritikens dag
I förskoleklass valde vi idag att prata om det vi ser i bilder och film – är allt vi ser sant?
Vi pratade om begreppen källa och källkritik och funderade över hur det går till när spelfilmer med häftiga effekter skapas. Kan det vara riktiga dinosaurier som hyrts in som skådespelare i Jurassic Park? Är alla djur som är med i filmer riktiga djur?
Sen genomförde vi en av mina favoritlektioner! Jag slog vad med eleverna om att jag kunde lyckas packa ner dem allihop i en flyttkartong. Dags för old fashion trickfilm! Jag riggade en iPad så att den kunde stå helt still på en stol, lutad mot en blomkruka. Sen hade vi en stor kartong mitt på golvet. ”TYSTNAD – TAGNING!” En i taget fick de kliva fram till lådan, vinka till kameran och krypa ner. De böjde sig så att de inte syntes alls. Där bröt jag inspelningen. ”TACK!” Eleven kröp upp och smet av scenen. Dags för nästa och ”TAGNING!”
De små filmklippen placerade jag efter varandra i iMovie. Jag tog bort ”övergångarna” mellan klippen och drog ner volymen på allihop. Sen lade jag till en titel, en glattig musik och ett slutklipp där jag smyger in på scenen, stänger lådan och bär iväg med den.
Jubel hos den förväntansfulla publiken vid den stora premiären på avslutningssamlingen! Filmen visades om och om igen under eftermiddagen på fritids.
Detta är ett roligt sätt att börja tänka lite kritiskt till det vi ser och hör runt oss. Eleverna får uppleva hur lätt det är att lura ögat med hjälp av digital teknik. Ett litet, men o så viktigt steg i det viktiga arbetet vi har med att arbeta med Medie- och Informationskunnighet med våra elever!
Taggar
Här kan du bläddra bland äldre blogginlägg