Blogg

IKT-nätverket

IKT-nätverket är initierat via RUC-rådet och skolchefsgruppen för att möjliggöra ett erfarenhetsutbyte för den strategiska nivån i RUCs samverkanskommuner. Nätverket träffas två till tre gånger/termin. Syftet med nätverksträffarna är att deltagare i nätverket får möjlighet till erfarenhetsutbyte och forskningsinspel utifrån…
IKT-nätverket är initierat via RUC-rådet och skolchefsgruppen för att möjliggöra ett erfarenhetsutbyte för den strategiska nivån i RUCs samverkanskommuner. Nätverket träffas två till tre gånger/termin. Syftet med nätverksträffarna är att deltagare i nätverket får möjlighet till erfarenhetsutbyte och forskningsinspel utifrån de teman vi gemensamt ringat in, för att få en skola på vetenskaplig grund som med hjälp av digitalisering leder till högre måluppfyllelse. Bidra till att gemensamt utverka strategier och förutsättningar för rektorer och pedagogers lärande och utveckling gällande digitalt lärande. Forskning om digitaliseringens påverkan på undervisningen och lärande är en viktig del i nätverkets arbete. Barn och elever ska kunna utveckla adekvat digital kompetens. Nätverket kan bidra till forskningen utifrån undervisningspraktiken. I den här bloggen kan du följa nätverkets arbete på olika håll.

Den digitala omställningen i Sunne kommun

Vi heter Mark och Mikael och arbetar som digitaliseringsutvecklare på kommunikationsstaben i Sunne kommun. Vårt uppdrag är att hjälpa kommunens verksamheter att utvecklas med stöd av digitalisering.

Här berättar vi mer om vårt arbete och hur den digitala omställningen gör skillnad i Sunne kommun.

Mikael Nilsson och Mark Savela

Digitalt först – för bättre tillgänglighet och service

Sunne kommun vill göra det så enkelt och smidigt som möjligt för dig att komma i kontakt med kommunen och få den service du behöver.

Utifrån ledorden “digitalt först” stödjer vi som digitaliseringsutvecklare kommunens verksamheter i skapandet av digitala tjänster som ersätter traditionella pappersblanketter. Detta gör vi för att öka tillgängligheten och servicenivån för dig som kommuninvånare.

Genom Sunne kommuns digitala tjänster kan du till exempel ansöka om bygglov eller boka en plats i simskolan när det passar dig bäst.

AI – en nyckel till framtidens välfärd

Inom en snar framtid står Sunne kommun tillsammans med Sveriges kommuner och regioner inför utmaningen att leverera 125 procent av välfärden med endast 75 procent av bemanningen. En del av lösningen är att använda artificiell intelligens (AI) för att till exempel automatisera rutinuppgifter. Det ger personalen möjlighet att lägga tid på det som är mest värdefullt, som att vara mer närvarande för elever och vårdtagare eller korta ner handläggningstiderna.

För att hitta de bästa lösningarna har vi haft workshops med kommunens chefer. Tillsammans har vi diskuterat specifika behov och utmaningar samt hur AI kan integreras i våra verksamheter för att förbättra effektiviteten och kvaliteten på våra tjänster.

Den här texten är skapat med stöd av generativ artificiell intelligens*.

*Generativ artificiell intelligens (AI) är en teknik som kan skapa text, bilder och andra medier baserat på inmatade data. Den används för att automatiskt generera innehåll som liknar det som människor skapar.

Digital post – en säkrare och mer hållbar lösning

Regeringen har nyligen lagt fram ett lagförslag som innebär att statliga myndigheter, kommuner och regioner ska skicka digital post till privatpersoner och företag.

Digital post har många fördelar – det är enkelt, säkert och effektivt, och du kan alltid komma åt din post oavsett var du är.

Genom att använda digitala postlådor som Min myndighetspost eller Kivra kommer du som bor i Sunne kommun få utskick direkt till din digitala postlåda. Detta innebär säkrare hantering, lägre kostnader och en minskad miljöpåverkan.

Sunne kommun erbjuder redan idag digital post i form av e-fakturor för till exempel VA och renhållning men tillsammans med alla kommunens verksamheter arbetar vi för att utöka möjligheten att skicka digital post till dig.

Digitala nationella prov

Just nu arbetar vi med att förbereda grundskolan och gymnasieskolan för att genomföra digitala nationella prov (DNP) i Skolverkets nya provplattform kommande vårtermin.

Tillsammans med lärare och elever genomför vi tester för att identifiera och åtgärda eventuella problem. Vi erbjuder även utbildning och support till lärare och övrig skolpersonal för att de ska känna sig trygga med det nya systemet.

Skolverkets syfte med de digitala nationella proven är att bättre kunna möta elevernas individuella behov, minska lärarnas administrativa börda och skapa en mer rättvis bedömning.

/Mark och Mikael

P.S Kolla in Sunne kommuns instagram där vi också publicerade flera inlägg förra veckan!

Taggar

Lämna ett svar

Skapa konto

Senaste blogginläggen

Arkiv

Här kan du bläddra bland äldre blogginlägg