Blogg
“What you stay focused on will grow.”
― Roy T. Bennett
Ett citat som leder vidare mina tankar kring ledarskap.
Ledarskap börjar med dig själv. Kanske redan när du bestämt dig för att bädda sägen på morgonen. Du sätter tonen för dagen. Det handlar om att du bestämt dig för något och att du sedan genomför det. Här växer tilliten till dig själv.
Vad innebär det att leda sig själv? Jag tänker att det innebär en frihet och en känsla av att kunna påverka och för mig startar det med att jag börjar att sätta en intention som går i riktning med vem vill jag vara? Hur vill jag känna och uppfattas av andra? Håller jag vad jag lovat mig själv? Kan jag lita på mig själv?
Sedan kanske du vill leda andra i ditt yrke. Som förskollärare tex i en grupp med barn så behövs ledarskap.
Som specialpedagog behövs kunskaper i ledarskap då jag leder arbetslag i handledning.
Vad symboliserar då en bra ledare? Det finns nog många olika svar på den frågan och jag tänker genom detta blogginlägg fokusera på vad du kan påverka och något du kan påverka är just hur jag leder mig själv framåt.
Vad behöver jag kunna för att leda mig själv på ett bra sätt? Några komponenter jag tycker behövs för att leda sig själv är att kunna sätta hälsosamma gränser för sig själv och mot andra. Du behöver också kunna organisera och veta vad du har för plan. Min inre dialog gentemot mig själv – vad matar jag mig med för tankar? Är de stärkande och framåtsyftande eller är de förminskande? Tex tänker jag ”vad är det BÄSTA som kan hända? Eller tänker jag vad är det VÄRSTA som kan hända? Våga tro på dig själv! Våga öva och skaffa dig mer kunskap kring just det du behöver mer av.
Vilka är vinsterna med att kunna leda sig själv? Du utvecklas! Får ökad självkännedom och bättre självförtroende.
I mitt förra blogginlägg skrev jag om att ha koll på sina känslor, det är en bra start att veta vad du känner för att sedan gå vidare till din intention och din plan. Framför allt våga tro på dig själv!
När du leder dig själv kan du sedan leda andra.
Vad väcker detta för tankar hos dig?
/Johanna Wahlgren, specialpedagog
Taggar
Här kan du bläddra bland äldre blogginlägg