Idag besökte vi två yrkesskolor, ITI Kubernagar och ITI Maninagar. ITI står för Industrial Training Institute och är statliga yrkesskolor för de som endera inte klarat eller har råd med traditionell skola. Alla utbildningarna är ett, två eller tre år och leder nästan alltid till jobb. Arbetslösheten här i Indien är 2.7% och just i den här staten 0,7%! Här finns det mycket att lära och det märks att yrkesutbildningarna här sker i nära samarbete med vad branscherna efterfrågar.
Med det sagt så märks det också att Indien inte är helt med gällande utrustningnivå. Förutom CNC-maskiner så är det mesta av utrustningen och metoderna av äldre karaktär inom fordon, bygg samt industrisektorn. Men det speglar troligen också hur det ser ut i verkligheten där mycket finns att göra gällande bl.a. arbete för en hållbar utveckling, personalpolitik och säkerhet.
Men en sak vi har mycket att lära av var mottagandet. Det var kortege, blommor, fyrverkerier (nåja, kanske mer smällare) och otroligt varmt mottagande av intresserad personal och elever. Vi fick också presentera Nobelgymnasiet där vi visade bilder och filmer från skolan för personalen. Frågan är om det var första gången som Nobelgymnasiet presenterats offentligt i Indien?
Daniel Sjöblom, Ronny Vikström, Britt-Marie Carlsson och Anna Gustafsson Hane presenterar sig själva och sin utbildning på NobelGymnasiet.
Henrik Bodin i samband med att Nobelgymnasiet presenteras för mycket intresserad personal på ITI Maninagar i Ahmedabad, Indien.
Toyota är en nära samarbetspartner med ITI-skolorna och bl.a. jobbar man med lackering i en helt okej lackverkstad. Det här var nog mest för att imponera på de nordiska gästerna.
Beauty and Hair -inriktning där Brippen är inne och fotar bland frisörerna. Men det var mycket mer då det både var massage, hennamålning och make-up.
Daniel i samtal med några av yrkeslärarna på ITI i Kubernagar.
Ronny hittar en liten vvs-avdelning inne på ITI i Kubernagar.
/Henrik Bodin, Nobelgymnasiet
Taggar
Här kan du bläddra bland äldre blogginlägg