Blogg
Först och främst vill vi tacka Karlstads Universitet och RUC för att vi blev tillfrågade att delta som utställare på denna workshopdag. En inspirerande och givande dag med många härliga möten med deltagare från denna satsning.
Vi blev väldigt glada när vi fick förfrågan om att vara med som utställare på denna dag. Men vad ska man erbjuda? Vi ville ha en workshop som skulle inspirera deltagarna och ge dem något som de kunde börja arbeta med direkt när de kom tillbaka till sina förskolor.
Eftersom vi i Säffle just nu satsar på programmering, framförallt med bluebot, blev detta grunden i vår workshop – ”Inspirationsworkshop med bluebot i fokus”. Hur kan man arbeta med exempelvis robotar och språk, matematik, teknik och källsortering? Just detta fick man prova på hos oss. Vi gav exempel på hur man kan arbeta med böcker och hur man leker med rimord tillsammans med roboten.
Vi vill att roboten ska vara en naturlig del i barnens vardag på förskolan och att den ska finnas med som ett verktyg i undervisningen. Barnen växer upp i en allt mer digitaliserad värld och vi vill att de ska få en förståelse för hur det fungerar. Grunden till digitalisering är programmering, och för oss är det viktigt att barnen får en grundförståelse för hur det går till. Som vi nyss skrev blir vår värld mer digitaliserad men även mer förstörd av bland annat föroreningar och resursslöseri. En del av förskolans uppdrag är att utbilda barnen i hållbar utveckling. Hur kan man koppla ihop digitalisering och hållbar utveckling? På vår bild nedan får ni se hur man kan arbeta med avfallssortering och återvinning med hjälp av robotar.
Tillsammans med oss hade även ”kodcentrum”, ”hands-on science”, ”Pedagog Värmland”, ” Maria Högberg- digital kreativitet” och ”Janni Karlsson- digitalpedagog” olika workshops och delakulturen flödade denna dag. Tack till alla inblandade för en toppendag.
Hälsningar Anna och Susanne/ Digitalistorna i Säffle.