Blogg för Nobelgymnasiet
Snart är det dags för sommarlov och vi har just haft terminens sista lärträff. Vi tänkte summera lite kort vad vi tar med oss efter en termins arbete med Skolverkets modul ”Språk- och kunskapsutvecklande arbete”. För att ni ska få ett bredare perspektiv på vårt arbete har vi denna gång valt att skriva tillsammans, en yrkeslärare och en kärnämneslärare.
Inlagt av Nobelgymnasiet 2017-06-02 11:33
Nu går vårterminen mot sitt slut och vi lägger ett helt år bakom oss av våra elevers framsteg i olika kurser. Inte minst märker man elevers framsteg under de veckor de gjort sin apl ute på något företag/myndighet i verkliga arbetslivet.
Gymnasieförordningen definierar arbetsplatsförlagt lärande som ”lärande på ett program som genomförs på en eller flera arbetsplatser utanför skolan” 1 kap. 3 § Gymnasieförordningen 2010:2039. Arbetsplatsförlagt lärande ska förekomma på gymnasieskolans alla nationella yrkesprogram med minst 15 veckor.
Inlagt av Nobelgymnasiet 2017-05-16 22:03
Läsåret går mot sitt slut och det är dags att utvärdera undervisningen. Hur har jag lyckats med min undervisning? Har eleverna lärt sig det som jag har undervisat om? Vad gick bra och vad gick mindre bra? Vad behöver jag utveckla till nästa läsår?
Inlagt av Nobelgymnasiet 2017-04-25 22:13
Tänk vad viktigt det är att samtala med varann kollegor emellan. För mig startade ett samarbete i en kurs med att jag och en kollega som är i samma arbetslag samtalade om vad vi gjorde i kurserna. Efter lite jämförande insåg vi att här kunde vi samarbeta och dra nytta av varandras olika kompetenser.
Inlagt av Nobelgymnasiet 2017-04-05 12:53
Denna termin arbetar vi med språk- och kunskapsutvecklande arbetssätt i våra lärgrupper. Vi använder oss utav Läs- och skrivportalens moduler på Skolverkets sida. Lärgrupperna är blandade med lärare från olika program, både yrkeslärare och lärare i de gymnasiegemensamma ämnena.
När jag som samtalsledare för en lärgrupp fick veta vilket ämne vi skulle diskutera under våren blev jag både lite stressad och orolig, hur skulle jag som yrkeslärare kunna leda en grupp i det temat? Jag är ju inte språklärare… Nervöst!
Inlagt av Nobelgymnasiet 2017-03-22 20:40
Det finns olika syften varför elever på ett yrkesinriktat program ska lära sig matematik. Enligt ämnesplanen är undervisningens syfte att lära sig att arbeta matematiskt. Eleverna ska lära sig strategier för att använda matematik i både vardagen och yrkeslivet. Idag kräver branschen att deras medarbetare inte bara har goda praktiska kunskaper utan även har grundläggande kunskaper i matematik.
Inlagt av Nobelgymnasiet 2017-02-21 17:39
Som lärare är man ständigt på jakt efter bra fortbildning. De senaste åren har mycket av fortbildningen som erbjudits handlat om själva läraryrkets olika pedagogiska dilemman; formativ bedömning, det inkluderande klassrummet, ledarskap i klassrummet, synligt lärande o s v. Sådan fortbildning är mycket bra och viktig. Dock har jag saknat ämnesspecifik fortbildning i svenska.
Inlagt av Nobelgymnasiet 2017-02-07 16:57
Jag har haft möjlighet att fördjupa mina kunskaper om antisemitism, nazism och Förintelsen genom att besöka Förintelsens platser i Polen. Svenska kommittén mot antisemitism (SKMA) arrangerade resan i syfte att utbilda och föra minnet av dessa brott mot mänskligheten. Vi var en grupp på 21 personer varav de flesta är lärare och vi har rest runt i Polen under tio dagar och besökt ett flertal koncentrationsläger, arbetsläger, begravningsplatser samt massgravar.
Inlagt av Nobelgymnasiet 2016-11-24 15:55
Vi har pratat om läsning i flera tidigare blogginlägg (bl.a. HÄR, HÄR och HÄR) men nu är det dags igen. I september deltog min kollega Ingegerd och jag i Learning Teacher Conference i Tallinn och höll en föreläsning och workshop om hur vi i våra klassrum på gymnasiet arbetar systematiskt med läsförståelse. Vi lyfte bl.a.
Inlagt av Nobelgymnasiet 2016-11-08 20:22
”To be everywhere is to be nowhere”, sa den grekiske författaren, filosofen och politikern Seneca redan för tvåtusen år sedan. Sällan har väl det citatet varit så aktuellt som nu för vår generation. Både vi vuxna/lärare och våra ungdomar/elever försöker alltför ofta att vinna tid genom att göra både en och två och tre saker samtidigt. Men vinner vi tid? Är vi mer effektiva? Jobbar vi snabbare? Svaret är nej, nej och nej.
Inlagt av Nobelgymnasiet 2016-10-11 22:17
Sidor