Artiklar

Här kan du läsa alla artiklar som är publicerade på den här webbplatsen.

Barn rustas genom äventyrlig lek

För ett barn kan en vanlig förmiddag på förskolan vara ett äventyr. Det kan handla om att lära sig att hoppa från en sten, åka rutschbana eller köra trehjuling. Men vad är egentligen äventyrlig lek och hur mycket tillåter vi våra barn att använda fantasin till lek även om det innebär en risk att kanske skada sig? Nya kursen ”Äventyrlig lek i förskolan” vid Karlstads universitet reder ut begreppen.

Foto: Pexels

På senare år har begreppet riskfylld lek blivit aktuellt i samhällsdebatten. Forskning visar att den här formen av lek bidrar till att barn får med sig viktiga erfarenheter och kunskaper som de bär med sig in i vuxenlivet för att kunna hantera olika situationer.

Syftet med den nya kursen, som gick att söka första gången förra året, är att utveckla en reflekterande pedagogik kring barns lek i förskolan. I kursen får studenterna utforska hur  äventyrlig lek kan möjliggöras både inomhus och utomhus genom att leken får vara rörelserik, lustfylld och riskfylld utifrån ett helhetsperspektiv. De får också utforska hur olika lärverktyg kan bidra till ett mervärde i den äventyrliga leken.

– Det finns även med ett internationellt perspektiv i kursen. Detta har upptäckts bland annat genom våra Erasmusutbyten inom förskollärarutbildningen med Skottland och Australien där man också har börjat reflektera över den riskfyllda leken. I Norge finns numera riskfylld lek (farlig leg) infört i läroplanen för förskolan, säger Karolina Kjellberg adjunkt i pedagogiskt arbete och kursansvarig.

Janni Karlsson, Karolina Kjellberg

Spänningsfulla lekar ger motoriska och psykologiska färdigheter

Kursen ”Äventyrlig lek i förskolan” ges för första gången under våren 2025 och hade över hundra förstahandssökande, vilket visar på att den tar upp ett ämne som engagerar yrkesverksamma i förskolan. Men vad är fördelarna med äventyrlig och riskfylld lek? Är det bra att barn utsätter sig för äventyrliga och riskfyllda lekar? Svaret är enligt forskningen att barn behöver få prova och testa sina förmågor då det är grundläggande för deras utveckling. 

– Under en längre tid har vuxnas säkerhetstänk bidragit till att barn idag inte får testa sina gränser i leken på samma sätt som tidigare, säger Janni Karlsson, adjunkt i pedagogiskt arbete och kursansvarig. Förr i tiden var det mer naturligt att barn hade handlingsutrymme och rörelsefrihet i leken utan vuxnas närvaro. Idag har vi ett annat säkerhetstänk där vi vuxna medvetet skyddar barnen från att skada sig. Vi kan ställa oss frågan varför vi idag behöver ett begrepp som riskfylld lek för att kunna beskriva barnens utforskande och risktagande i leken? Enligt forskare är målet med riskfylld lek inte att förvandla försiktiga barn till spänningssökare, utan målet är att låta barnen ta stegvisa risker i den takt de själva väljer. Forskning visar även att barn som får leka och utforska genom spänningsfulla lekar som att klättra i träd och leka på höjder får med sig olika motoriska och psykologiska färdigheter. Det handlar om bland annat behärskning, självkontroll, motoriska färdigheter, muskelstyrka. Lek från höjder bidrar till färdigheter som att uppfatta djup, form, storlek, rörelse och rumsuppfattning. 

Forskning visar dessutom att barn som har fått leka riskfyllda lekar som små får med sig olika fördelar som vuxna. Det handlar till exempel om förmågor som att kunna hantera risker på jobbet, i det privata livet samt i samhället och våga lita på att det går bra.

– Alla pedagoger i förskolan behöver göra en riskbedömning om vad som är lämpligt att låta barnen få göra, säger Karolina Kjellberg. Det är också att viktigt att man har samsyn inom lärarlaget på förskolan. Syfte är inte att förespråka varken det ena eller andra, utan bidra till en möjlighet att som vuxen få reflektera över det egna förhållningsättet och hur man kan bidra till att barn får mer handlingsutrymme i leken.

För att få inspiration till kursen och för att ta reda på vad som är intressant att få kompetensutveckling om inom förskolan, har kursledarna frågat yrkesverksamma och tidigare kollegor om det här innehållet av kurs skulle vara intressant vilket flera ställde sig positiva till. 

En stor fördel med kursen, tror kursledarna, handlar om att kursen är digital och som yrkesverksam kan du ta del av kursens innehåll när det passar i din vardag. Kursens innehåll varierar även med traditionella föreläsningar, inspelade samtal med lärare och forskare och poddar som går att lyssna på under exempelvis en promenad. I kursen ingår även att som student göra egna observationer i förskolans olika lekmiljöer. 

– Vi har lagt ut inlägg om kursen på Instagram och kontot digitalpedagog, samt våra privata sociala medier och fått väldigt fin respons, säger Janni Karlsson. Vi hoppas att fler väljer att söka kursen i nuvarande ansökningsperiod.

Kursen Äventyrlig lek i förskolan, 7,5 hp är helt digital och består av inspelade poddar inspelade föreläsningar, cirka 20 minuter långa vilket gör att du kan ta del av kursen när du vill och var du vill. 

Kursen går att söka som fristående kurs av yrkesverksamma i förskolan och studenter.

Kursen ges också för pedagoger inom förskolan inom ramen för Uppdragsutbildning vid Karlstads universitet, https://www.kau.se/karlstads-universitets-uppdrags-ab/uppdragsutbildningar/undervisning-skolutveckling/kurser-36

Text: Charlotte Palm Berggren, Karlstads universitet

Lämna ett svar

Skapa konto